Mihalek Zsuzsa, a titokzatos Oscar-díjas

1 hónap ezelőtt 6

A friss Oscar-díjas Mihalek Zsuzsa mintegy negyven évvel ezelőtt csöppent a filmiparba – és egyáltalán nem véletlenül, mindig is erre készült. Legalábbis azóta, hogy gimnazistaként meglátott egy forgatást az utcán.

Hirdetésre jelentkezett

Pár évvel később az alig húszéves lány egy hirdetésre jelentkezett, amiben Mafilm belsőépítész gyakornokot keresett. Mivel nagyon is megfelelt, később megkapta az állást, és már önállóan is dolgozhatott. Olyan népszerű magyar filmekben tette le a névjegyét, mint a Csinibaba, a Szamba, a Made in Hungária. Aztán egyre többször hívták külföldi produkciókba is.

Ő volt a Suszter, szabó, baka, kém, az Atomszőke, az Aranyhadsereg, a Londoni randevú, a Vaksötét című film berendezője – és persze az Oscar-díjat érő Szegény páráknak is.

Ritkán találkozik sztárokkal

Mihalek Zsuzsa a Dívány interjújában elmondta, hogy bár nagyon sok hollywoodi filmben forgatott, ritkán találkozik sztárokkal, az ő munkája ugyanis jóval a színészek érkezése előtt véget ér. Arra a kérdésre, hogy számított-e a jelölésre, azt felelte, hogy sejtette, de nagyon megtisztelőnek tartja, hogy egykori mesterével, Elli Griffel került egy mezőnybe. Majd így folytatta:

Ha az én nevemet mondják ki a színpadon, biztos lesz bennem elégedettség, de ettől nem változik semmi. A mai napig izgulok minden díszletátvétel előtt, és ez akkor is így lesz, ha megkapom az aranyszobrot. Csak valószínűleg nagyobb lesz rajtam a teher, hogy még inkább bizonyítsam, hogy érdemes voltam rá.

Munkamódszeréről az interjúban annyit árult el, hogy van egy raktára, ahol rengeteg tárgyat felhalmoz, mert azt gondolja, hogy valamelyik forgatáson majd megtalálja a helyét. Számos tárgy külföldről, például Indiából vagy Németországból érkezik, de sokat jár galériákba és régiségkereskedésekbe is. A ritkaságokat szereti, és azt, hogy minden tárgynak története van.

Mihalek Zsuzsa 2024. februárjában elnyerte a BAFTA-t is, de a díjátadóján nem jelent meg, ahogyan most az Oscar-gálán sem. Ettől viszont – bár úgy tűnik, inkább a munkáival szeretné megismertetni a közönséget, mintsem önmagával – még inkább kíváncsiak vagyunk a titokzatos Oscar-díjas berendezőre. 

(Borítókép: A Mihalek Zsuzsa díszletberendezővel a legjobb produkciós tervezés kategóriában Oscar-díjat nyert James Price (b) és Shona Heath brit látványtervezők átveszik a díjakat a 96. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2024. március 10-én. Fotó: Rodin Eckenroth / Getty Images)