Milák Kristóf csattanós választ adott, minimális edzéssel is felért az ország csúcsára

2 hét ezelőtt 14

Az igazán nagy kérdés, hogy a hátralévő bő 100 nap mire lehet még elég a párizsi olimpiára való felkészülésben. Az időeredményei bizakodásra adhatnak okot, ahogyan az a tény is, hogy mászott már ki ennél nagyobb gödörből is, mint amiben most lehetett.

Talán soha ekkora érdeklődés nem övezte még az úszó országos bajnokságot, mint idén. Persze nem csoda a kitüntetett figyelem a szurkolók és a média részéről, két korszakos zseni, Hosszú Katinka és Milák Kristóf is a 126. országos bajnokságra időzítette visszatérését. Kettejük távolmaradásának oka eltérő, Hosszú szülési szabadságon volt, míg Milák a tavalyi, kaposvári ob után szép csendben eltűnt és azóta nem sok életjelet adott magáról.

Milák „tartozásától” a sikerhez vezető pihenésig

Az év első napján Schmidt Ádám oldalán tűnt fel Milák Kristóf. Akkor a sportért felelős államtitkár azt írta, „Üdv, 2024! Jövünk!”. A Facebook-poszt után érdeklődtünk Schmidtnél, hogy ez alatt mit kell érteni, de érdemi választ nem kaptunk, majd beszéltünk Selmeci Attilával, a Honvéd úszószakosztályának szakmai vezetőjével, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnökével, aki nyolc éven át, a tokiói olimpia végéig irányította Milák felkészülését. A mesteredző akkor azt mondta, a legtöbb szakértő véleményétől eltérően, hogy ha Milák még januárban elkezdi az edzést és a szükséges intenzitással végzi a munkát, akkor van esélye egy jó párizsi szereplésre.

Lehet-e még Milák Kristófnak esélye Párizsban?

Milák Kristóf korábbi edzője, Selmeci Attila szerint, ha az úszó most tényleg visszatér a medencébe és olyan erőbedobással készül, mint a kihagyás előtt, akkor lehet esélye a párizsi győzelemre.

A pillangókirály ugyan ezt követően sem szólalt meg a felkészüléséről, megtette helyette az úszószövetség elnöke, Wladár Sándor, aki ultimátumot adott olimpiai bajnokunknak, majd kijelentette, Milák „tartozik annyival Magyarországnak, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében”. Az úszót végül a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka vette védelmébe, megjegyezve, hogy „Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért”.

Január végén aztán edzésbe állt Milák Kristóf, először csak Szabó Álmossal, a paralimpiai úszóválogatott kapitányával készült titokban, általában olyan időszakban, amikor rajta kívül senki más nem volt a medencében, majd februárban visszatalált Virth Balázshoz, akinek az irányításával 2022-ben a saját világcsúcsát megjavítva szerzett aranyérmet 200 méteres pillangóúszásban a budapesti világbajnokságon. Rá pár napra pedig az úszó is megszólalt, új szponzora, a Visa sajtóközleménye szerint Milák arról beszélt, hogy az elmúlt időszak hosszabb pihenőjére testileg és mentálisan is szüksége volt, és reméli, sikerült tudatosítania az emberekben, hogy „a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés, hanem a siker egyik része lehet”. Így jutottunk el a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapjáig, Milák Kristóf olimpiai felkészülésének első igazi fokmérőjéhez.

Koronavírus, gyötrő fájdalom, majd olimpiai arany

De még mielőtt értékelnénk Milák e heti teljesítményét, emlékezzünk meg róla, hogy a 24 éves úszó karrierjének nem ez volt az első, és talán nem is a legnagyobb nehézsége. 2020 őszét írjuk, tombol a koronavírus-járvány, ami miatt egy évvel elhalasztották a tokiói olimpiát. A versenyzők felkészülését amúgy sem könnyítette meg a vírushelyzet, ám sokan megfertőződtek, amire minden sportoló szervezete másképp reagált. Amíg Milák edzőpartnere, Márton Richárd enyhe fejfájással és némi hőemelkedéssel megúszta, a pillangókirálynak szeptemberben komoly fejfájásai mellett fájdalmas izomláza és magas testhőmérséklete volt, így tíz napra karanténba vonult, ami mentálisan sem volt rá jó hatással, emellett jelentős mennyiségű izmot veszített.

Milák Kristóf a nehézségek ellenére a 2021 májusi Európa-bajnokságon tarolt, 100 és 200 méter pillangón is nyert, majd az olimpián megismételte a 200-as győzelmét, 1:51,25-ös idővel, új olimpiai rekorddal olimpiai bajnok lett, 100 méteren pedig Caeleb Dressel mögött ezüstérmet nyert.

Az úszók legjobb barátja, a tüdő, ami Milák Kristófnál rosszabb, mint egy átlagembernél

Ha Milák 2021-es teljesítmény nem mutatná meg, mekkora tehetségről van szó, akkor idézzük fel, mit mondott olimpiai bajnokunk ez év decemberében. Milák a TheVR nevezetű YouTube-csatorna Timeout című podcastjának volt a vendége, ahol többek között arról is mesélt, hogy gyermekkora óta asztmás, valamint, hogy vitálkapacitása, vagyis a tüdejének az oxigénfelvevő képessége 70 százaléka egy átlagembernek, arról nem is beszélve, hogy a sportolóknál ez az érték nagyjából 130 százalék szokott lenni. Rögzítsük a tényt: Milák Kristóf mindezek ellenére lett olimpiai bajnok, majd 2022-ben a hazai rendezésű úszó-világbajnokságon a saját eredményét megdöntve állított fel új világrekordot 200 méteres pillangóúszásban, amikor 1:50:34 alatt ért célba.

Ha ezt tudná Michael Phelps… 👀

Milák Kristóf elmesélte a TIMEOUT Podcast műsorunkban, hogy milyen egészségügyi problémák ellenére lett világcsúccsal vb-aranyérmes 200 méter pillangón 2019-ben, és döntötte meg Michael Phelps 10 éve tartó világrekordját! Milák Kristóf – A jóslat című film megtekinthető lesz 2021. december 6-án, 7-én az M4 Sport csatornán.

Három hónap alatt az ország csúcsára

A pénteki zárónap után kijelenthetjük, hogy Milák Kristóf remekelt a 2024-es országos úszóbajnokságon. Rögtön a nyitónapon egy aranyéremmel kezdett, 100 méter gyorson többek között a dohai világbajnokság bronzérmesét, Németh Nándort is maga mögé utasította, majd szerdán fő számában, 200 méter pillangón, illetve 50 méter gyorson is győzött, mindkét versenyszámban A szintes idővel. Milák csütörtökön, a 200 méter gyors döntőjében sem talált legyőzőre, 50 méter pillangón viszont Szabó Szebasztián előtte végzett. Az országos bajnokság pénteki, zárónapjának délelőttjén a legjobb eredménnyel jutott be a 100 méter pillangó döntőjébe, ahol nem hagyott kétséget afelől, kinek a nyakába akasztják az aranyérmet: a világ idei harmadik legjobb eredményét produkálva 50.99 másodperccel csapott célba

Ezzel hat számából ötöt megnyert, egyedül 50 méter pillangón talált legyőzőre, ez azonban nem olimpiai szám, így kijelenthetjük, hogy tökéletesen hangolt a párizsi ötkarikás játékokra. Ami ennél is biztatóbb, hogy egy év kihagyás után időeredményei alapján azt lehet megállapítani, hogy valamivel legnagyobb riválisai előtt jár. Fő számában, 200 méter pillangón olimpiai, világ- és Európa-bajnokként, világcsúcstartóként szerdán 1:54.90 perces idővel csapott célba. Szakértők szerint Milák első számú kihívója a párizsi olimpián a hazai környezetben szereplő Léon Marchand lehet. A francia klasszis csütörtökön, a Tyr Pro Swim-sorozat San Antonióban rendezett állomásán hét századdal volt ennél lassabb (1:54.97). A Honvéd 24 esztendős úszója kedden a 100 méter gyorssal tért vissza, itt az olimpiai szinttől (48.34) mindössze négy századdal elmaradva csapott célba 48.38-cal. A már említett amerikai versenyen ugyanezt a számot a hétszeres olimpiai bajnok Caeleb Dressel ennél két századdal gyengébb idővel, 48.40-gyel nyerte.

Mindezekből persze messzemenő következtetéseket nem lehet és nem is szabad levonni, hiszen sok víz lefolyik még a Szajnán július 26-ig, az mindenesetre örömteli hír, hogy Milák Kristóf csattanós választ adott a felkészülését övező kételyekre. Sós Csaba szövetségi kapitány az InfoRádiónak nyilatkozva elismerte, tévedett Milákkal kapcsolatban, miután decemberben még úgy nyilatkozott, hogy katasztrofális állapotban lehet. A szövetségi kapitány legnagyobb örömére „nem egy túlsúlyos amatőr jött vissza”, a helyzet pedig annál jóval jobb, mint amire előzetesen számított.

(Nyitóképünkön Milák Kristóf látható a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában – Fotó: Kovács Tamás / MTI)