Milliárdos kártérítést ítéltek meg a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak

2 hónap ezelőtt 10

[sz]H. M. – Fotó: MTI/Balogh Zoltán[sz]

Szerdán milliárdos kártérítést ítélt meg a bíróság a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak – írta meg a 24.hu.

A perben 78-an jelentettek be kárigényt, összesen 4,3 milliárd forintos értékben, ebből a bíró 1 milliárd 825 millió forintos kártérítést tartott jogosnak. Van, aki ötmilliót, és van, aki 80 milliót kap.

A két érintett cégnek, a Viking Cruises AG-nek és a Panoráma Decknek az összeget 15 napon belül kell megfizetnie.

Mint ismert, a Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött, és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A tragédiában 27-en haltak meg.

A bíró az ítélethirdetéskor elmondta, emberi léptékkel ki nem fejezhető tragédiáról van szó.

A Vikinget képviselő ügyvédek azt állították: a Hableánynak valójában úgynevezett kitérési kötelezettsége lett volna a Viking Sigyn előtt, erre külön kitért a bíró.

„Feltéve, de nem megengedve, hogy a Hableánynak lett volna kitérési kötelezettsége, az sem alap a nagy hajónak arra, hogy úgy hajózzon, mintha nem lenne előtte egy kisebb hajó, és azt legázolja”

– mondta a bíró, aki azt is hozzátette, hogy

„a Hableány hajózásra alkalmatlan állapotban hajózott ki a baleset éjszakáján.”

Szeptemberben első fokon öt és fél év fogházra ítélte a bíróság a Viking Sigyn kapitányát vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés vétségében.

[kapcsolodo]remalom-lett-a-lanyom-nelkuli-eletem-folytatodott-a-hableany-tragedia-karteritesi-pere/[kapcsolodo]