Misusztyin: úgy növekszik az orosz gazdaság, hogy kevésbé függ az olaj- és gázexporttól

3 hét ezelőtt 24

Az orosz gazdaság növekszik, miközben egyre kevésbé függ az olaj- és gázexporttól – mondta Mihail Misusztyin miniszterelnök szerdán a törvényhozóknak. A kormány bevételei növekednek, ami lehetővé teszi Moszkva számára, hogy finanszírozza a növekedési és fejlesztési projekteket, valamint teljesítse szociális kötelezettségeit – tette hozzá.

A szövetségi költségvetés bevételei 2023-ban meghaladják a 29 billió rubelt (116 billió forint), ami csaknem 5 százalékos növekedés az előző évhez képest – mondta az orosz kormányfő, amikor az állami duma előtt ismertette jelentését.

“A nem olaj- és gázipari bevételek negyedével nőttek” – mondta a képviselőknek.

A gazdaság – mondta – “egyre kevésbé függ a nyersanyagok exportjától”. Misusztyin szerint az ország GDP-je tavaly 3,6 százalékkal nőtt, ami több mint kétszerese a legtöbb fejlett ország által ugyanebben az időszakban jelentett átlagos növekedésnek, amely 1,6 százalékot tett ki.

A teljes ipari termelés 3,5%-kal nőtt – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a feldolgozóipar 7,5%-os növekedést mutatott, míg a munkanélküliségi ráta 2023 végére a felére csökkent, és 3%-ot tett ki.

Oroszországban tavaly rekordmagas beruházások is történtek, amelyek a tisztviselő szerint 10%-kal nőttek, és 12 éve a legmagasabb szintet érték el. Hozzátette, hogy az orosz központi bank politikája lehetővé tette az infláció visszafogását is, amely 11,9%-ról 7,4%-ra csökkent.

Az ország adóssága, amely a GDP 17%-át teszi ki, továbbra is “biztonságos szinten” van – jegyezte meg Misusttyin, rámutatva, hogy ez jóval alacsonyabb, mint Nyugaton. A hét elején a központi bank arról számolt be, hogy január 1-jén “az Oroszországi Föderáció külső adóssága 316,8 milliárd dollárt tett ki, ami 2023 folyamán 68,2 milliárd dollárral, azaz 17,7%-kal csökkent”.

Moszkvának sikerült kijátszania a Nyugat által szankciók formájában bevezetett kereskedelmi blokádot is, amit Misusztyin szankcióknak nevezett. Oroszország kereskedelmi forgalma a “baráti nemzetekkel” tavaly meghaladta az 548 milliárd dollárt, ami a miniszterelnök szerint nagyjából megegyezett azzal a forgalommal, amelyet Oroszország az egész világgal, beleértve a nyugati nemzeteket is, négy évvel ezelőtt bonyolított.

Március elején a The Economist arról számolt be, hogy az orosz gazdaság “dacolt a jóslatokkal”, és visszatért a konfliktus előtti teljesítményszintre az USA és szövetségesei által az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett példátlan szankciók ellenére.

Február végén Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy Oroszország jó úton halad afelé, hogy a vásárlóerő-paritás (PPP) alapján a világ negyedik legnagyobb gazdaságává váljon. Hozzátette, hogy a nemzet már Európa legnagyobb gazdasága lett vásárlóerő-paritáson számolva.