Mit tudunk a Martonovics Bernadettről, aki szóba kerül a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott felvételen?

1 hónap ezelőtt 7

A Magyar Péter által kedd reggel nyilvánosságra hozott felvétel egy pontján felmerül a Martonovics Dettiként emlegetett Martonovics Bernadett neve (a felvételek feliratozásán Martinovicsként szerepel), amikor arról van szó, hogy a Völner-Schadl-ügy nyomozati anyagából kihúzattak bizonyos dolgokat. A beszélgetésrészlet pontosan így hangzik:

VJ: Nem, csak annyi, hogy a Dani menjen át az ügyészségre és kérdezze meg, hogy milyen …
MP: Ja, hogy mi van még.
MP: És ti nem láttátok, a sajtó meg már látta.
VJ: Hát sőt, már valószínűleg odaadták, és elvileg azt ők anno átnézték.
MP: Mármint a Rogánék.
VJ: Igen, semmi rossz nincsen, de …
MP: De erre mondta a Martonovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat.
VJ: Persze, magukat kihúzatták… a Martonovics Detti.
MP: Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?
VJ: Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.

Martonovics szerepéről a Völner-iratokhoz készült Kislexikonunkban írtunk részletesen 2022 februárjában.

Martonovics az igazságügyi minisztérium Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának vezető kormány-főtanácsosaként dolgozott. Pozíciója miatt rendszeres kapcsolatban volt Schadl Györggyel, aki arról is beszélt neki, hogy ki akar rúgatni egy bírót az állásából. Kérdésünkre akkor Martonovics azt mondta, nem emlékszik ilyenre, de ha megtörtént, akkor maximum sztorizás volt.

Martonovics végrehajtójelölteket is vizsgáztatott. Ő volt az elnöke annak a bizottságnak, amely átengedte Schadl pártfogoltját, majd az iratok alapján telefonon méltatlankodott, hogy „minden rendben van, de ez egy katasztrófa volt”. Amikor erről kérdeztük, nem reagált.

Martonovicsot kerestük kedd reggel telefonon, hogy reagáltassuk a felvételen elhangzottakra, amint sikerül elérnünk, megírjuk.

A Magyar Péter által nyilvánosságra hozott felvételen, volt felesége, Varga Judit még miniszterként beszél neki arról, hogy Rogán Antalék átnézték a Völner-Schadl-ügy nyomozati iratait, és abból „kihúzattak dolgokat”.