Momentum: Tóth Vera és párja állami támogatásból nyitott falusi kisboltot, ahol csak azt nem lehet kapni, amire a helyieknek szükségük lenne

3 hét ezelőtt 29

Nem a palkonyaiaknak megfelelő árkategóriában kínálja állítólag a termékeit az a falusi kisbolt, amelyet Tóth Veráék családi cége 39 millió forintos állami támogatással nyitott meg. A Momentum polgármesterjelöltje szerint a falunak nyitnia kellett a gourmet üzlet mellett egy másik kisboltot is.

A Magyar Falu Program keretén belül Tóth Vera és családja 39 millió forint állami támogatást kapott abból a célból, hogy Palkonyán – ahol Tóth és férje, Pauli Zoltán, helyi alapanyagokból dolgozó, “stílusos vidéki lakáséttermet” (Palkonyha néven) és panziót működtetnek – falusi kisboltot nyissanak. A videóból, amelyet Tompos Márton, a Momentum alelnöke és Deli Tamás Győző, a Momentum EP-listájának harmadik helyezettje készítettek, az derül ki, hogy a kisbolt gourmet üzlet lett, ezért nem sikerült betöltenie azt a funkciót, amire eredetileg pályáztak vele, ugyanis magasabb árkategóriában, másfajta termékcsaládot kínálnak a polcokon, mint amihez a helyiek szoktak. Beck Engelbert, Palkonya momentumos polgármesterjelöltje szerint, így a faluban még egy kisboltot kellett nyitni, hogy a lakosság valahol ténylegesen be tudjon vásárolni.

A boltban “minden van, csak az nem, ami a helyi élethez alapvető szükséglet, ami egyébként a pályázat feltétele volt” – kommentálja Tompos.

Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy az, hogy pontosan mi kapható Tóth Veráék kisboltjában, egyáltalán nem derül ki a videóból, a momentumosok nem mennek be az üzlethelyiségbe, és feltűnően nem kérdezik meg a helyiek véleményét sem arról, hogy ők maguk mit szólnak a bolthoz. Egyedül Beck Engelbert beszél a “falu reakciójáról”.

Beck szerint alapvetően a Magyar Falu Programmal van a gond, mert ott, helyben kéne eldönteni, hogy az állami támogatást hol és hogyan lehetne felhasználni egy akkora, párszáz fős településen, mint a baranyai település.