Most a németek és a franciák vétója borította a nagy EU-s reformot

2 hónap ezelőtt 12

Egyelőre zátonyra futottak az erőfeszítések, amelyek az Európai Unióban a nagyon rövidtávú alkalmi munkákat váló dolgozók körülményeinek javítását célzó, az egész blokkra kiterjedő szabályozás létrehozására irányultak.Franciaország és Németország, valamint Észtország és Görögország a tagállamok nagyköveteinek brüsszeli találkozóján blokkolta az átdolgozott szöveget – írja a France24.

A gig economy, más néven „hakni gazdaság” a munkaerőpiac egy friss jelensége, melynek lényege, hogy egy online platformon vagy alkalmazáson keresztül egyének rövid távú, alkalmi munkákat vállalhatnak.

Az uniós szabályozástervezet eredeti célja az volt, hogy az appokon keresztül foglalkoztatott dolgozók egy részét átminősítsék alkalmazottá, és ezáltal fokozott munkajogi védelmet biztosítsanak számukra. A szöveg legutóbbi változata azonban visszavett ezekből a törekvésekből, mivel megszüntette a kritériumok hivatalos listáját, és lehetővé tette az egyes tagállamok számára, hogy maguk döntsenek a munkavállalók besorolásáról.

A legújabb uniós szabályozásokról, a magyarországi EU-pályázatokról és támogatásokról részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon.

A módosított szöveg elfogadásához a 27 uniós tagállamból 15-nek minősített többségére volt szükség, amely a blokk lakosságának legalább 65%-át képviseli. A két legnépesebb uniós ország, Franciaország és Németország, valamint szövetségeseik elutasítása miatt nem volt meg a szükséges szavazatarány.

Az EU soros elnökségét betöltő Belgium a közösségi médiában csalódottságának adott hangot, kijelentve, hogy nem jött össze a szükséges szavazattöbbség. Jelezték, hogy újraértékeli a következő lépéseket. Míg egyes uniós diplomaták továbbra is optimisták, és azt állítják, hogy az elnökség nem fogja feladni a kezdeményezést, a szkeptikusok hosszabb késedelemre számítanak, valószínűnek tartják, hogy a közelgő júniusi európai választásokig nem születik már döntés.

A késés pedig már így is jelentés: az Európai Bizottság 2021-ben dolgozta ki javaslatát a hakni gazdaság szabályozására. Bár a tagállamok és az Európai Parlament között 2023 decemberében létrejött egy előzetes megállapodás, az ezt követő, Franciaország által vezetett blokád megzavarta az előrehaladást, ami a mostani brüsszeli kudarcban csúcsosodott ki.

Címlapkép forrása: Getty Images