Most egy karácsonyi „játék” miatt jött elő: a Facebook tényleg hallja, mit mondunk a mikrofonba?

2 éve ezelőtt 118

Az ünnepi szezon közeledtével ismét aktuálissá vált egy sokakat foglalkoztató téma, pontosabban gyanú: a Facebook lehallgat minket? A válasz nem is olyan bonyolult.


A fenti képen látható szöveg most az aktuális Facebook „játék”, amelyet egyre többen osztanak meg, amolyan karácsonyi tippként. A posztbeli jelenség alapját egy hosszabb ideje fennálló gyanú szolgálja, az, hogy többek szerint a Facebook képes információt kinyerni a mikrofonból, és az alapján célzott hirdetéseket kreálni. A magyarok is gyakran számolnak be arról, hogy beszéltek valamiről a mobiljuk közelében, majd a Facebookot megnyitva egyből a témában készült hirdetésekkel találkoztak.

A cég minden ilyen vádat azzal hárított, hogy egyáltalán nem kémkednek a mikrofonon át, soha nem is tettek ilyet. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy a Facebooknak valójában nincs is szüksége a mikrofonon keresztüli szimatolásra, mert anélkül is rengeteg adatot gyűjt be, ezek pedig ugyanúgy felhasználhatók a célzott hirdetésekhez. Ezt a folyamatot ma már feltételezhetően a mesterséges intelligencia is segíti.

A mikrofonon át zajló hallgatózásnak ráadásul észrevehető jelei lennének: ahogy a hvg360 is megírta, egy ilyen technikánál óriási mennyiségű információt kellene átnézni, szűrni és közös nyelvre alakítani, amit lehetetlen lenne észrevétlen módon végezni. Ráadásul a folyamatos hallgatózás a mobil akkukapacitásának sem tenne jót: ezáltal ugyanis gyorsabban, de legalábbis láthatóan merülne a készülék, ami azért megint csak árulkodó lenne.

Ettől függetlenül évről évre jelennek meg szakértői figyelmeztetések, azt hangsúlyozva, hogy a felhasználó csak a legszükségesebb beállításokat engedélyezze az oldalon, mert úgy senkit nem ér majd meglepetés.