Most sok minden kiderül a Belgorodnál lelőtt Il-76-os repülőgép tragédiájáról

3 hónap ezelőtt 6

A TASZSZ szerint mind a repülési paramétereket, mind pedig a hangot rögzítő készüléket az orosz védelmi minisztérium egy moszkvai laboratóriumába szállították, ahol az illetékes bizottság megkezdte a dekódolást. A hírügynökség informátora szerint a dobozok állapota kielégítő, a bennük lévő teljes információról másolatot készítenek.

"A fekete dobozok előzetes dekódolása folyik, a műszaki következtetés előkészítése céljából" - jelentette ki a RIA Novosztyi hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó illetékes, aki szerint a dekódolás 20-30 percig tart, noha vannak kivételek is, amikor az eljárás elhúzódik.

Hozzátette, hogy a legnagyobb figyelmet a repülés utolsó három percére fordítják a szakértők, akik elsőként a hangrögzítőt dekódolják. Ebből, mint mondta, azonnal megállapítható, hogy érte-e külső behatás a repülőgépet és mikor. Emellett a vizsgálatnak meg kell majd állapítania, hogy milyen típusú rakéta találta el a repülőt.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy az ukrán fél a az oroszországi Belgorod megye légterében lelőtt egy orosz Il-76-os katonai szállító repülőgépet, amely 65 ukrán hadifoglyot szállított fogolycserére. A fedélzeten tartózkodott még a gép legénységének hat tagja, és az orosz katonai rendészet három tisztje.

Az orosz légvédelem a repülő lezuhanása előtt két légvédelmi rakéta indítását észlelte az ukrajnai Harkiv megye területéről. Az incidenst a gépen tartózkodók közül senki sem élte túl. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön terrorcselekmény címén indított büntetőeljárást.

Az SZK pénteken rádiólokációs adatokra hivatkozva közölte, hogy a gépet a Harkiv megyei Lipci településről indították.

A hatóság szerint megtalálták az életüket vesztett ukrán hadifoglyok adatait.

Az SZK szerint elhunytak azonosítására és genetikai szakértői vizsgálatra összegyűjtött testrészeinek egyes részein jellegzetes tetoválások találhatók, hasonlóak azokhoz a szimbólumokhoz, amilyenek mások mellett az Azov ezred fegyveresein voltak. A közlemény nem bocsátkozott részletekbe.

A történteket kommentálva Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken kifogásolta, hogy egyetlen nyugati ország sem ítélte el határozottan "az elborzasztó terrorcselekményt". Azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy a gép lelövésével folytatja saját lakossága 2014-ben elkezdett "következetes elpusztítását". Kijelentette, hogy egyelőre nincs tudomásra róla, miként fog eljárni az orosz fél az ukrán hadifoglyok holttestével.

Peszkov cáfolta a Bloomberg hírügynökségnek azt az állítását, miszerint Oroszország jelezte volna: eláll attól a követelésétől, hogy Ukrajna ne lépjen be a NATO-ba és semleges státusú ország maradjon.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Moszkva határozottan elítéli azokat az országokat, amelyek a Kijevnek történő fegyverszállításaikkal megteremtették az Il-76-os elleni "terrortámadás" feltételeit, és amelyek nem lennének meg külső pénzügyi, anyagi és politikai támogatás nélkül. Úgy vélekedett, hogy Kijev a hasonló incidensekkel a konfliktus iránti lankadó nemzetközi érdeklődést kívánja ébren tartani.

Zaharova ismételten az ukrán hatóságok "bűncselekményeinek" elítélésére szólította fel a kormányokat és a nemzetközi szervezeteket, hozzátéve, hogy a "lehetőségek ablaka" hamarosan bezárul. A második világháborúval példálózva azt hangoztatta, hogy mindazokat, akik nem tagadták meg idejében a Harmadik Birodalom támogatását, bíróság elé állították.

Abban, hogy Németország idén a "mezőgazdasági termelőitől megvont" 7 milliárd eurónyi katonai támogatást nyújt Ukrajnának, annak a jelét vélte felfedezni, hogy az Egyesült Államok, miközben a saját lehetőségei beszűkültek, bőkezűbb adakozásra kényszeríti NATO-szövetségeseit. Megismételte Moszkva álláspontját, miszerint Kijev katonai segélyezése csak elnyújtja a válságot, a fegyverszállítók pedig jövőbeni katonai bűncselekmények részeseivé válnak.

„Nyílt provokáció”

Az Oroszország határai közelében - Norvégiától Romániáig terjedő területen, februártól májusig 90 ezer katona bevonásával tartandó Steadfast Defender NATO-hadgyakorlatot Zaharova "nyíltan provokatívnak" minősítette, és arra figyelmeztetett, hogy megnöveli a katonai incidensek kockázatát, és tragikus következményei lehetnek Európa számára. Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tervezi megtámadni a szövetséget.

A szóvivő kategorikusan visszautasította Washington és szövetségesei minden arra irányuló kísérletét, hogy Oroszországot Észak-Koreával folyó törvénysértő haditechnikai együttműködéssel vádolják meg. Óva intette Szöult attól, hogy közvetlen katonai támogatásban részesítse Ukrajnát, és halált okozó fegyvert szállítson neki, mert ez szerinte a Moszkva és Szöul közötti valamikor baráti kapcsolatok összeomlását eredményezné.