Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

2 hónap ezelőtt 21

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap, a bank közleménye szerint ezzel az elsők a magyarországi ingatlanalapok között, abban, hogy tevékenységüket a fenntarthatósági, vagyis ESG-szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzik.

A zöld befektetésekről, illetve az épületszektor karbonsemlegesítéséről is szó lesz az április 24-i Sustainable Tech konferencián. Részletek a linken.

Az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.

„Portfóliónk legértékesebb épületei már jelenleg is részletes fogyasztásmérési struktúrával rendelkeznek, a gépészeti rendszereket intelligens épületfelügyeleti rendszer vezérli. Az új ingatlanbefektetéseknél részletes műszaki átvilágítást végzünk, melynek részét képezik az energiahatékonysági szempontok is. A jövőbeli befektetések során minimum követelményként tűztük ki, hogy irodaépület esetén legalább „B”, kereskedelmi épületnél pedig minimum „D” energetikai besorolású legyen az ingatlan. A portfóliót alkotó egyéb épületek kapcsán célunk a mérhetőség fejlesztése és az okosmérés bővítése” – mondta el Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő igazgatóságának elnöke.

1998-ban végzett a Janus Pannonius Tudományegyetem Vállalkozásfinanszírozási szakán közgazdászként. 1997-ben az OTP Értékpapír Rt-ben vagyonkezelőként dolgozott, ezt követően 2000-től az Erste Alapkez

Tovább

1998-ban végzett a Janus Pannonius Tudományegyetem Vállalkozásfinanszírozási szakán közgazdászként. 1997-ben az OTP Értékpapír Rt-ben vagyonkezelőként dolgozott, ezt követően 2000-től az Erste Alapkez Tovább

Portfolio - Konferencia

Az Erste Alapkezelő az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alappal együtt már hat fenntartható befektetési alapot működtet, ezek nettó eszközértéke meghaladja a 739 milliárd forintot. Ezek mellett az Erste Csoport alapkezelője, az Erste Asset Management GmbH további 39 ESG-alapot kezel.

Az Alap ingatlanportfóliójának – értékalapon számítva – több mint felét jelenleg az „A” kategóriás irodaházak teszik ki, ezek az épületek mind rendelkeznek legalább egy zöld minősítéssel. Az ingatlanportfólió 90 százalékában szelektíven gyűjtik a hulladékot, illetve 2028-ig a kezelésben lévő irodaépületek minimum 80 százalékánál biztosítani kívánják az elektromosautó-töltés lehetőségét.

Címlapkép forrása: Getty Images