Moszkva: az angolszászok közvetlen veszélyt jelentenek a globális békére és biztonságra

2 hónap ezelőtt 10

Az angolszászok cselekedetei közvetlen veszélyt jelentenek a globális békére és biztonságra – jelentette ki Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, amelyet Oroszország az Irak és Szíria elleni amerikai csapások miatt hívott össze.

“Az amerikai légierő nagyszabású csapásai, amelyek civilek és katonai személyzet halálát, több tucat létesítmény tönkretételét és megrongálását eredményezték, ismét megmutatták az Egyesült Államok közel-keleti politikájának agresszív lényegét és a nemzetközi jog normáinak Washington általi teljes elhanyagolását. Az Egyesült Királyság Királyi Légierőjének részvétele az Egyesült Államok támadásaiban senki számára nem keltheti egy bizonyos nemzetközi koalíció illúzióját” – mondta az orosz diplomata.

“Az angolszászok akciói közvetlen veszélyt jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra, és aláássák az egyetemes nemzetközi jog elsőbbségén és az ENSZ központi szerepén nyugvó világrendet” – mondta az orosz diplomata.

Az Egyesült Államok céltudatosan törekszik arra, hogy a Közel-Kelet legnagyobb országait konfliktusba rántsa – mondta Nebenzja az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén is, amelyet Oroszország az Irak és Szíria elleni amerikai csapások miatt hívott össze.

“Az Egyesült Államok az utóbbi időben szinte szünet nélkül támadja az állítólagos Irán-barát csoportok iraki és szíriai létesítményeit, és ezzel az Egyesült Államok céltudatosan próbálja a Közel-Kelet legnagyobb országait egy egész régióra kiterjedő konfliktusba belerángatni” – mondta Nebenzja.

“Nyilvánvaló, hogy az amerikai légicsapások célja kifejezetten a konfliktus további felforrósítása” – mondta Nebenzja.

Oroszország a Szíria és Irak elleni amerikai légicsapásokat úgy szemléli, mint az amerikai kormányzat kísérletét arra, hogy javítsa a megítélését – tette hozzá.

“Elsősorban az amerikai belpolitikai helyzet befolyásolására irányuló törekvést látjuk ezekben az izmok megfeszítésére irányuló kísérletekben, azt a vágyat, hogy a választások előtti, lendületbe jövő elnökválasztási kampány fényében valamilyen módon javítsák a hivatalban lévő amerikai kormányzat nemzetközi színtéren megromlott imázsát” – mondta a diplomata.

“Az USA legnagyobb légi hadművelete a régióban 2003 óta <…> nem igazolható” – folytatta Nebenzja.

“Washington a büntetlenségében bízva folytatja a rombolást és pusztítást hoz a Közel-Keletre” – tette hozzá.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.