Moszkva lefokozhatja diplomáciai kapcsolatait Washingtonnal, ha az ellopja a befagyasztott orosz vagyont

1 hét ezelőtt 5

Moszkva lefokozhatja diplomáciai kapcsolatait Washingtonnal, ha az Egyesült Államok elkobozza a befagyasztott orosz vagyont – figyelmeztetett csütörtökön Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az Ukrajnával kapcsolatos szankciók részeként mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz jegybanki vagyont fagyasztottak be, amelynek nagy részét az EU-ban tartják.

Washington régóta szorgalmazza a pénzeszközök elkobzását, hogy a pénzt aztán Kijevnek adják át az Oroszország elleni háborús erőfeszítéseinek finanszírozására. A legutóbbi lépés szombaton történt, miután az amerikai képviselőház jóváhagyta az orosz pénzek elkobzását engedélyező törvényjavaslatot.

Az úgynevezett REPO-törvény, amelyet a washingtoni törvényhozók a múlt hétvégén fogadtak el az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros katonai segélycsomaggal együtt, felhatalmazza az amerikai elnököt, hogy az amerikai bankokban tartott orosz pénzeket elkobozza és átadja a kijevi rezsimnek. A 300 milliárd dollárnyi befagyasztott orosz vagyonból több mint 6 milliárd dollár van amerikai bankokban. Rand Paul amerikai szenátor, aki szkeptikusan áll a javaslathoz, az év elején arra figyelmeztetett, hogy a lépés “a gazdasági háború aktusa” lenne.

Több nyugati ország, nevezetesen az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság tisztviselői ragaszkodtak az orosz vagyon teljes elkobzásához annak ellenére, hogy széles körben elterjedt az az aggodalom, hogy ennek nem lenne jogalapja. Az EU ezzel szemben vonakodott, mivel állítólag tart az orosz megtorlástól. Az uniós országok, amelyek a befagyasztott pénzeszközök oroszlánrészét birtokolják, állítólag attól tartanak, hogy a pénzek kisajátítása destabilizálná az eurót.

Moszkva válasza a G7-országok általi vagyonelkobzásra gazdasági és diplomáciai ellenintézkedéseket tartalmazhat – idézte Rjabkovot a RIA Novosztyi.

“Most tanulmányozzuk a reakció megfelelő formáját, ahol az ellenintézkedések között szerepelnek nyugati ellenfeleink vagyona elleni fellépések és diplomáciai válaszintézkedések” – mondta Rjabkov a médiumnak.

“Egyik nem zárja ki a másikat, de egyszerűen még nincsenek megoldások, mert a másik oldalon sincsenek megoldások” – tette hozzá.

A vezető diplomata korábban arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad “abban az illúzióban cselekednie…, hogy Oroszország két kézzel ragaszkodik a diplomáciai kapcsolatokhoz az országgal”.

Moszkva többször is kijelentette, hogy vagyonának elkobzása közönséges lopás lenne. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok saját gazdaságának, valamint a globális pénzügyi rendszernek is kárt okoz, ha beváltja fenyegetését, miszerint a pénzeszközöket kisajátítja és Ukrajnának adja.

“Ez nem lenne más, mint a [globális] gazdasági rendszer minden alapjának összeomlása” – mondta Peszkov szerint.