Műholdképeken látszik igazán, milyen özönvíz borította be Dubajt és Abu-Dzabit

1 hét ezelőtt 14

A NASA Landsat 9 műholdja nem sokkal az esőzések után készített műholdfelvételeket az Egyesült Arab Emírségek megáradt területeiről.

Teljes káosz alakult ki egy hete Dubajban: utak omlottak be, a repülőtéren pedig úsztak a gépek a térségre lecsapó vihar miatt. Az éves esőmennyiség átlagosan 100 mm alatt van, ehhez képest volt olyan terület, ahol 24 óra leforgása alatt 256 mm csapadék hullott. El is kezdett terjedni az interneten egy furcsa elmélet, ami szerint a „felhőetetés” okozhatta a dubaji heves esőzést.

A leghevesebb esőzések az ország fővárosától, Abu-Dzabitól északra és keletre eső területekre volt a jellemző: a legtöbb helyen 100 és 200 mm közötti mennyiség hullott, de voltak területek, ahol szintén 200 mm felett volt az összesen lehullott csapadékmennyiség.

Az esőzések után belvízről több műholdkép is készült, a NASA például egy április 3-i és egy április 19-i állapotot hasonlított össze. A képeket a Landsat 9 nevű műhold készítette, amelynek adatai szerint az elmúlt 75 év legszélsőségesebb időjárási eseménye volt az országnak.

A műhold jelentős áradást rögzített Abu-Dzabiban is. A kis, sekély víztestek világoskék színűek, míg az árvíz nagyobb és mélyebb medencéi sötétkékek. A zöld területek azt mutatják, hogy a talaj hol tarthatta meg a vizet, de nem keletkezett áradás a helyén.

A CNN azt írja, az ehhez hasonló extrém időjárási anomáliák a globális felmelegedés előrehaladtával egyre gyakoribbak lesznek. Azok a területek, amelyek alapvetően szárazabbak, és nincs lehetőség a csapadék elvezetésére, hasonló áradásokat fognak elszenvedni.