Musk ismét az ukrán konfliktusról kérdezte a Biden-kormányt

1 hét ezelőtt 13

Elon Musk milliárdos vállalkozó felszólította Joe Biden amerikai elnök kormányát, hogy határozza meg, milyen lenne a “győzelem” az ukrajnai konfliktusban, miután a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője azt állította, hogy Kijev legyőzheti Oroszországot.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken az MSNBC műsorában támogatta Ukrajna képességeit, miközben üdvözölte, hogy Biden további 1 milliárd dollár értékű fegyvert vonultatott fel Kijev Moszkva elleni háborús erőfeszítéseihez.

Az amerikai kongresszusban zajló pártpolitikai összecsapások miatti késedelem a fegyverszállításokban olyan “gödörbe” taszította az ukrán erőket, amelyből még ki kell ásniuk magukat – mondta Sullivan. Azt állította azonban, hogy Kijev “stratégiai helyzete erős”, és az amerikai tisztviselők “úgy vélik, hogy Ukrajna végső soron meg tudja nyerni ezt a háborút”.

“Ukrajnának megvan az akarata, hogy megnyerje ezt a háborút, és megvan az akaratunk, hogy támogassuk őket ebben az erőfeszítésben” – mondta Sullivan.

Musk az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében reagált, és megkérdezte:

“Hogy néz ki a győzelem?”

What does victory look like?

— Elon Musk (@elonmusk) April 26, 2024

A milliárdos már régóta szkeptikus a Biden-kormányzat ukrajnai stratégiájával kapcsolatban, beleértve annak kinyilvánított hajlandóságát, hogy Kijev diktálja a konfliktus céljait és elérésük módját.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ragaszkodott ahhoz, hogy az “igazságos béke” nem kíván mást, mint a Kijev által követelt összes terület teljes ellenőrzését.

Az úgynevezett “Zelenszkij-formulában” megfogalmazott ukrán követelések között szerepelnek a háborús jóvátételek, a magas rangú orosz tisztviselők bíróság elé állítása, valamint Ukrajna biztonságának és újjáépítésének hosszú távú nemzetközi támogatása. Június közepén Svájc ad otthont egy csúcstalálkozónak, ahol Kijev és nyugati támogatói megpróbálják meggyőzni a semleges nemzeteket, hogy támogassák az ukrán rezsim tervét.

Moszkva, amelyet nem hívtak meg az eseményre, elutasította az ukrán formulát, mivel az szerintük elszakadt a valóságtól. Az ellenségeskedéseket Washington által irányított, Oroszország elleni proxy-háborúnak tekintik, amelyben az ukránok “ágyútöltelékként” szolgálnak. Ezen a héten Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter becslése szerint az ukrán katonai veszteségek megközelítik az 500 ezret a konfliktusban.

Az amerikai republikánus törvényhozók az Ukrajnának történő további fegyverszállítások ellenzését azzal magyarázták, hogy Zelenszkij és Biden nem rendelkezik világos tervvel. Ehelyett azzal érvelnek, hogy a pénzeszközöket jobban el lehetne költeni Amerika saját szükségleteire, különösen az USA déli határának biztonságára.