Musk kifejtette álláspontját Ukrajna további támogatásáról

1 hónap ezelőtt 19

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla vezérigazgatója felvázolta álláspontját az Ukrajnának nyújtott további amerikai támogatással kapcsolatban, és kedden kijelentette, hogy Kijevnek “megfelelő elszámolást kell adnia Washingtonnak arról, hogyan használják fel a támogatást, és tervet kell készítenie a konfliktus megoldására”.

Arra az állításra reagálva, miszerint azt szeretné, ha Kijevet teljesen elzárnák az amerikai támogatástól, Musk azt írta X platformján, hogy “nem követeli az Ukrajnának nyújtott összes támogatás azonnali leállítását”.

Musk hozzátette, hogy “a finanszírozást a felhasználás megfelelő elszámolásához és a konfliktus megoldására vonatkozó tervhez kell kötni”.

A világ leggazdagabb embere a konfliktus 2022 eleji kezdete óta többször is változtatta álláspontját Ukrajnával kapcsolatban. Musk eredetileg ingyenes Starlink internetterminálokat és hozzáférést biztosított Ukrajnának a műholdas hálózathoz, de elutasította a szolgáltatás aktiválását a Krím közelében, mert attól tartott, hogy Ukrajna azt az orosz Fekete-tengeri Flotta elleni dróntámadások irányítására használná. Ha ez megtörtént volna – magyarázta tavaly -, a SpaceX “cinkos lett volna egy jelentős háborús cselekményben és konfliktus eszkalációjában”.

Musk azóta a Starlink-hálózatot katonai célokra már bérbe adta a Pentagonnak.

Musk az X-fiókját is arra használta, hogy részletesen beszéljen a konfliktus alakulásáról. Több mint egy évvel ezelőtt azt javasolta, hogy Kijev mondjon le a Krímre vonatkozó igényéről, nyilvánítsa ki semlegességét, és engedje meg a négy új orosz régiónak – Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje -, hogy új népszavazást tartsanak az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról. Ez a javaslat hasonló azokhoz a feltételekhez, amelyeket Oroszország a konfliktus kezdete előtt ajánlott Kijevnek és a nyugati hatalmaknak, azzal a különbséggel, hogy Moszkva eredetileg csak Donyeck és Luganszk autonómiáját követelte az ukrán államon belül.

Musk azzal vádolta az Egyesült Államok vezető tisztségviselőit – leginkább a 2014-es kijevi Majdan-puccs kirobbantásáról ismert Victoria Nuland volt politikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettest -, hogy “erőltetik ezt a háborút”. Nemrégiben azzal érvelt, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók többet ártottak a Nyugatnak, mint Moszkvának, és kijelentette, hogy mivel Ukrajna “napról napra gyengül”, egy békemegállapodásnak “már egy évvel ezelőtt meg kellett volna születnie”.

Az USA már több mint 110 milliárd dollárt költött Ukrajna katonai, gazdasági és humanitárius támogatására. Mivel ez a segélypénz elapadt, a Fehér Ház jelenleg egy olyan külföldi segélyekről szóló törvényjavaslat elfogadását sürgeti a kongresszusban, amely további 60 milliárd dollár katonai támogatást tartalmaz Kijev számára. A törvényjavaslatot azonban a képviselőház republikánus képviselői megakasztották, mivel azt az amerikai határbiztonság finanszírozásának növeléséhez és a bevándorlási törvény szigorításához kötik.

Mivel a kongresszus jelenleg szünetel, a törvényjavaslat legkorábban áprilisig függőben marad.