Musk: Ukrajna napról napra gyengül

2 hónap ezelőtt 8

Elon Musk megismételte meggyőződését, hogy Ukrajna el fogja veszíteni az Oroszországgal folytatott konfliktust, és azt állította, hogy Kijev pozíciója a jövőbeni béketárgyalásokon az ellenségeskedések minden egyes napjával gyengül.

A milliárdos az X-en (korábban Twitter) hétfőn azt mondta, hogy Ukrajna támogatói között pánik készülődik az Egyesült Államokban, ahol a republikánusok a képviselőházban több mint 60 milliárd dollárnyi új támogatást blokkolnak Kijev számára.

“Sokak számára ez az utolsó nagy finanszírozás, amit valaha is látni fognak. Bármit mondanak, hogy megkapják” – állította Musk, reagálva egy beszélgetésre, amelyet korábbi PayPal-os kollégája, David Sacks indított.

“Itt az ideje a tűzszünetnek és a béketárgyalásoknak Ukrajna és Oroszország között. Ukrajna elvesztette ezt a háborút, és ezen semmi sem fog változtatni” – válaszolt a népszerű Wall Street Silver fiók, amely pénzügyi és általános híreket kommentál. Az amerikai segítség, ha nyújtják is, nem fogja megfordítani a konfliktus menetét – jósolta.

Musk egyetértett, és azt válaszolta, hogy az egyetlen kérdés az, “hányan halnak meg, mielőtt ezt a valóságot elfogadják”.

“A békeszerződésnek már egy évvel ezelőtt meg kellett volna születnie. Azóta srácok ezrei haltak meg a semmiért, és Ukrajna pozíciója napról napra gyengül [sic]” – tette hozzá.

Az ukrajnai békeszerződést Moszkva és Kijev 2022-ben, a nyílt ellenségeskedések első heteiben hagyta előzetesen jóvá. Az ukrán kormány végül elutasította a szerződéstervezetet, és nyugati segítséggel igyekezett legyőzni Oroszországot a harctéren. Kijev vezető tárgyalója, David Arahamija tavaly elismerte, hogy Boris Johnson, aki akkoriban brit miniszterelnök volt, befolyásolta a tárgyalások kimenetelét.

Musk nemrég egyetértett Sacks érvelésével, miszerint amerikai szemszögből az ukrajnai konfliktus “hazugság háborúja” abból a szempontból, hogy “hogyan kezdődött, hogyan zajlik és hogyan fog végződni”.