Nagy esés után kifulladt a felpattanás a tőzsdéken

1 hét ezelőtt 18
Nagy esés után kifulladt a felpattanás a tőzsdéken
Komolyabb hangulatromlást láttunk a héten a piacon, egyrészt az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, másrészt pedig továbbra is ott vannak a ragadós inflációval kapcsolatos aggályok. Jerome Powell amerikai jegybankelnök tegnap arról beszélt arról, hogy a jegybanknak a kamatcsökkentés előtt több arra utaló jelet kell látnia, hogy az infláció a 2 százalékos szint felé csökken, ami azt a narratívát erősítette, hogy hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Összességében tehát nem volt eddig jó a hangulat, bár ma már mérséklődik az elmúlt napokban látott esés, Európában felpattantak a vezető részvényindexek, viszont az Egyesült Államokban a tőzsdék a kezdeti emelkedés után hamar lefordultak.

Kifulladt az amerikai felpattanás

A nyitás utáni határozott emelkedés után záráshoz közeledve újra süllyedtek a vezető amerikai részvényindexek: a legnagyobb a Nasdaq-nál látszik, ami 1,1% feletti, de az S&P-nél is fél százalék feletti. Egyedül a Dow Jones tartja magát, minimális a mínusz.

Jó napja volt a magyar tőzsdének

Az elmúlt napokban látott komolyabb esés után megérkezett a felpattanás a tőzsdéken, és ugyan a lendület a nap vége felé elkezdett fogyni, a BUX index ennek ellenére is szépnek mondható, 1,1 százalékos pluszban zárta a mai napot.

Jó napja volt a magyar tőzsdének

Emelkedik az USA

Emelkednek az amerikai tőzsdék, a Dow 0,4 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 szinténe 0,4 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 0,5 százalékot erősödött. A Dow kedden meg tudta törni a napok óta tartó eső sorozatot tudott törni, az S&P 500 és a Nasdaq Composite azonban már a harmadik egymást követő napon esett. Ehhez képest ma már határozottabb hangulatjavulás látszik.

Hol állhat meg a Richter esése?

Kedden csúnyán megütötték a Richtert, az árfolyam pedig több fontos technikai szintet is leszakított. Ezt követően a szerdai kereskedésben is csak egy kisebb felpattanást látunk és jelenleg is egy kulcsfontosságú szinten billeg az árfolyam. Éppen ezért megnéztük, hogy hogyan néz ki a technikai kép a Richter esetében.

Hol állhat meg a Richter esése?

Elszabadult a bika a magyar tőzsdén

Komoly visszapattanás látszik a tőzsdéken az elmúlt napok esése után, ebből a magyar piac is kiveszi a részét. A BUX már a nap elején is pluszban indított, majd fokozatosan egyre feljebb került a hazai részvényindex. Ezzel párhuzamosan a blue chipek is raliznak.

Elszabadult a bika a magyar tőzsdén

Felpattanás

A reggeli bizonytalan hangulathoz képest mostanra határozott visszapattanást látunk a tőzsdéken, szemmel láthatóan enyhült a nyomás a részvénypiacokon a hét korábbi részében látott eséshez képest. Az egyes szektorokat tekintve, az LVMH friss eredményei után emelkednek a luxusipari részvények, míg az ASML gyenge eredményei a tech szektorban okoztak esést.

Ütik Európa legnagyobb tech cégét

A tech szektor képviselői közül is megérkezett az első fontosabb gyorsjelentés, az ASML a vártnál gyengébb első negyedéves rendelésállományról számolt be, bár az pozitívum volt, hogy a Kínába irányuló eladások kitartottak az exportra vonatkozó amerikai korlátozások ellenére. A részvényárfolyam 4 százalékot esett a jelentés után.

Ütik Európa legnagyobb tech cégét

Miért gyenge a forint, és mi lehet ennek a vége?

A forint az előző napokban nagyobb gyengülést mutatott a főbb devizákkal szemben, a jegyzés 395 környékén jár ma reggel. A forintgyengülés mögött a nemzetközi hangulat romlása áll, ami a részvénypiacokat is megviselte, hétfőn idehaza 3% környéki esést láttunk. Az aggodalom fő tárgya az Egyesült Államok, pontosabban az amerikai inflációs kilátások. Nincs új a nap alatt tehát: ahogy tavalyelőtt és tavaly is az év nagy részében, most is a Fed kamatpolitikájával kapcsolatos bizonytalanságok határozzák meg a piacok sorsát, ennélfogva tartós enyhülés is csak akkor jöhet, ha az amerikai kilátások javulnak.

Miért gyenge a forint, és mi lehet ennek a vége?

Itt az új stratégia: megmutatta a Navigator, hogyan növekednének

Közzétette friss stratégiáját a Navigator Csoport, amit a társaság igazgatóságának elnöke, Jutasi Zoltán ismertetett a vállalat mai eseményén. Jelentős növekedést célzott meg a vállalat a következő évekre, újabb akvizíciók jöhetnek, és a nemzetközi terjeszkedés is fókuszban van, az osztalék duplázódhat az elző évhez képest és széleskörű nyilvános részvénykibocsátás jöhet.

 megmutatta a Navigator, hogyan növekednének

Fordulat az Adidasnál, pattan az árfolyam

Az Adidas a vártnál jobb pénzügyi teljesítményt ért el az első negyedévben, így felemelte 2024-es profitvárakozásait, most már 700 millió eurós opertatív eredményt vár a korábban várt 500 millió euróval szemben - derült ki az előzetes számokat tartalmazó közleményből. Az eredményekre 5 százalékot emelkedett a részvényárfolyam.

Fordulat az Adidasnál, pattan az árfolyam

Kis emelkedés

Nagyrészt óvatos emelkedés látszik ma reggel az európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,5 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig stagnál. A milánói börze feljebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot emelkedett. A tegnapi jelentős esés után tehát határozott visszapattanásról továbbra sem beszélhetünk.

Felpattant a magyar tőzsde

A tegnapi esés után ma megérkezett egy kisebb fellélegzés a piacon, bár az európai tőzsdék összességében így is csak vegyes képet festenek. Ehhez képest felülteljesítő a BUX index, amely határozott emelkedést mutat.

Felpattant a magyar tőzsde

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap az irányadó amerikai indexek Jerome Powell szavai után. A Dow 0,2 százalékot emelkedett, míg az S&P 500 0,2 százalékot esett, a Nasdaq pedig stagnált.
  • Az ázsiai tőzsdéken szintén felemás volt a hangulat, a Nikkei 1,3 százalékot esett, a dél-koreai Kospi 0,6 százalékot emelkedett, a hongkongi Hang Seng 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Shanghai Composite 1,7 százalékot emelkedett.
  • A határidős indexek állása alapján emelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék.

Ma érkezett egy brit inflációs adat, délelőtt pedig rangsorba helyezhetjük a magyar inflációt, ekkor közli ugyanis az Eurostat az inflációs rangsort az eurózóna átlagának felülvizsgálatával együtt. Este a Fed közzéteszi legfrissebb bézs könyvét.

2024. április 15-21. makronaptár
Magyar makrogazdaság
április 15. hétfő 8:30 MNB Havi fizetési mérleg febr.
április 15. hétfő 8:30 MNB Statisztikai mérleg márc.
április 16. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
április 18. csütörtök 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok márc.
április 18. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
Nemzetközi makrogazdaság
április 15. hétfő 11:00 EU Ipari termelés febr.
április 15. hétfő 14:30 USA Kiskereskedelem márc.
április 16. kedd 4:00 Kína GDP Q1
április 16. kedd 8:00 UK Munkanélküliség febr.
április 16. kedd 14:30 USA Lakásépítési engedélyek márc.
április 16. kedd 15:15 USA Ipari termelés márc.
április 17. szerda 8:00 UK Infláció márc.
április 17. szerda 11:00 EU Infláció (második becslés+rangsor) márc.
április 17. szerda 20:00 USA Fed bézs könyv  
április 18. csütörtök 16:00 USA Használtlakás-eladások márc.
április 19. péntek 1:30 Japán Infláció márc.
április 19. péntek 8:00 Németo. Termelői árak márc.
április 19. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Címlapkép forrása: Getty Images

Megeszi az infláció a megtakarításainkat - Állampapírt vagy részvényt vegyünk?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án újra minden a pénz körül forog, várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal és a magyar részvénypiaccal, előadónk lesz Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója és Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.Az eseményre itt lehet regisztrálni.

Megeszi az infláció a megtakarításainkat - Állampapírt vagy részvényt vegyünk?
Kiszámoló

Napi ábra: uniós államok egészségügyi költései

Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (Minél gazdagabb...

Bankmonitor

Mi segíthet, ha nem vagy jogosult a lakásfelújítási támogatásra?

Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási program...

Holdblog

Zsiday az inflációról: Elértük a mélypontot, innen már csak gyorsulni fog

Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további eladósodottsággal...

HitelesAndrás

Az új felújítási támogatás (nagy) kockázata(i)

Bankmonitor lehozott egy cikket, hogy az új felújítási támogatásnál nagy a kockázat, hogy nem sikerül elérni...

RSM Blog

KKV besorolás jelentősége - Mikro-, kis- és középvállalkozás?

A társaságok KKV besorolásának (mikrovállalkozás, kisvállalkozás vagy középvállalkozás) helyes meghatározása...

Via Credit

Feldolgozó üzemek támogatása - pályázás nagyvállalkozásként

A júniusban és júliusban induló feldolgozó üzemek támogatása pályázatokkal kapcsolatban megnéztük, hogy a nagyvállalatok...

Holdblog

Miért bír a magyarnál jobb gazdasági kilátásokkal Lengyelország?

A tavalyi lengyel politikai fordulat - a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése - az ország gazdasági vérkeringésében...

Holdblog

A pénzes gen Z hölgyek a legnagyobb befektetési héják!

Mennyire leszek képes gazdagodni 2024-ben? - nemekre és generációkra bontva végzett ön-bevalláson alapuló kutatást...

MNB Intézet

Létezik dezinfláció recesszió nélkül - keresleti sokk után

Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójában ez csak akkor...

 egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024

2024. május 8.

AI in Business 2024

2024. április 23.

Balaton Konferencia 2024

2024. május 2.

Portfolio Agrofuture 2024

2024. május 23.

Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu
  • 21:59
  • 21:58
  • 21:52
  • 21:49
  • 21:44
  • 21:35
  • 21:33
  • 21:15
  • 21:11
  • 21:11
  • 20:57
  • 20:49
  • 20:40

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.