Nagy lendülettel indították a hetet az amerikai tőzsdék

5 hónap ezelőtt 16

Erős hétkezdés

Ha ugyan nem is a napon belüli csúcsaikon, de szép emelkedéssel zárták a hét első kereskedési napját a vezető amerikai indexek. A Dow 0,6 százalékos emelkedett, míg az S&P 500 0,7 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 1,2 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Egyre feljebb

Napon belüli csúcsaik közelében kereskednek az amerikai indexek, a Dow 0,7, az S&P 500 0,8, Nasdaq pedig 1,2 százalékot erősödött. A Microsoft árfolyama 2,3 százalékos pluszban van miután a cég leigazolta az OpenAI menesztett CEO-ját, Sam Altmant.

Jó a hangulat

Kitart a jó hangulat az amerikai tőzsédéken, a Dow 0,3 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 0,5 százalékot erősödött, a Nasdaq pedig 0,8 százalékot emelkedett. Az S&P 500 ezzel mindössze 1,5 százalékra került attól, hogy megdöntse az idei csúcsát, amelyet 4 600 pont közelében ért el az index júliusban.

Tovább emelkedik az olajár

Hétfő délután már 2,5 százalékos pluszban van a globális benchmarknak számító Brent hordónkénti jegyzése. Az emelkedés hátterében az áll, hogy az OPEC+ tagországok további termeléscsökkentést fontolgatnak.

Kitart a Nyomda ereje

A zárás előtt a Nyomda részvényei 7,7 százalékos pluszban vannak.

A forgalom is jóval átlagon felül alakul a mai napon, a kereskedés eddigi részében már több mint 111 millió forint értékben cseréltek gazdát a Nyomda részvényei.

Elszabadult a bika a tőzsdéken - Jöhetnek az új történelmi csúcsok?

Rendhagyó napoknak lehetünk szemtanúi a tőzsdéken, miután az elmúlt hónapok esése után rég nem látott ralit hozott a november, miután a vártnál jobb amerikai inflációs adat mellett az amerikai munkaerőpiacról is kedvező számok érkeztek, olyannyira, hogy a befektetők már a kamatvágásokat árazzák. Adott lehet a kérdés, hogy a jegybankok szigorítási ciklusának végeztével, és egy új kamatcsökkentési ciklus közeledtével hogyan alakulhat a következő időszak a tőzsdéken. Valóban jöhetnek az új történelmi csúcsok?

Tovább a cikkhez

Emelkedik tovább Amerika

A nyitást követően a Nasdaq 0,5, az S&P 500 0,2, míg a Dow 0,1 százalékos pluszban van.

Visszatér a színre a sztárbefektető, mutatjuk a legújabb húzásait!

Egyre élesebb nemzetközi konfliktusok, magas kamatkörnyezet, infációs nyomás és energiapiaci bizonytalanságok: finoman szólva sincs könnyű dolga a mai bizonytalan makrogazdasági környezetben a befektetőknek, egy ilyen helyzetben értékelődik talán fel leginkább a "nagy öregek" tapasztalata, ilyenkor egyre nagyobb figyelem fordul a több válságot is megélt, veterán befektetési guruk tőzsdei lépéseire. A világ legnagyobb fedezeti alapját alapító Ray Dalio pontosan egy ilyen figura, aki a legfrissebb dokumentumok alapján egészen optimistán látja a részvénypiaci helyzetet, nagyon úgy néz ki, hogy kezd "visszatérni" a tőzsdére a korábban általa menedzselt Bridgewater Associates. De miket vett és miket adott el az elmúlt hónapokban a sokak által figyelt hedge fund?

Tovább a cikkhez

Nagyon minimális mozgások jöhetnek Amerikában

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Nasdaq és az S&P 500 stagnálással, a Dow pedig 0,1 százalékos eséssel nyithat.

Súlyosabb a helyzet Németországban, mint eddig hittük

Németország gazdasága a folyó negyedévben valószínűleg ismét zsugorodni fog, de a jövő év elején már megindulhat a javulás, még ha nehézkes ütemben is - jelzi a Bundesbank havi gazdasági jelentésének hétfőn publikált legfrissebb kiadásában. Megjegyezve egyúttal, hogy a németországi infláció jelentősebb mértékű enyhülésére a közeljövőben még nem lehet számítani.

Tovább a cikkhez

Súlyos, ami a Covid-oltásoknál zajlik, a Pfizer-vakcina és a Moderna-vakcina gyártója érintett

Zuhannak a koronavírus-vakcinák értékesítései világszerte, a legújabb Pfizer-vakcina és Moderna-vakcina sem kelendő már, az oltakozási hajlandóság mélyponton van. Ez rossz hír a vakcinagyártók befektetőinek, a bevételekkel együtt ugyanis a részvényárfolyamok is esnek, a Pfizer papírjai például már a koronavírus-járvány előtti szinten állnak. De a folyamatnak lehet pozitív hozadéka, az erőforrások ugyanis az új fejlesztések felé fordulhatnak, az mRNS-technológiával pedig a Covid-vakcina csak az első lehetett a sorban. Ígéretes rák elleni vakcinák, génterápia, és elhízás elleni gyógyszerek sorakoznak a legújabb gyógyszeripari innovációk között, amit a tőzsdei befektetőknek is érdemes lehet figyelemmel követni - írja a The Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Hátára vette a magyar tőzsdét a Telekom

A kereskedési idő felénél minimális esésben van a BUX. A blue chipek vegyes képet mutatnak: emelkedik a Magyar Telekom és a Mol, mínuszban van a Richter és az OTP. A hazai mezőnyből kiemelkedik ma a Nyomda, miután a vállalat részvényei jelentős pluszban vannak a múlt pénteki gyorsjelentést követően.

Tovább a cikkhez

Gond van az egyik véralvadásgátlóval, bajban a neves gyógyszergyártó

A gyógyszer- és vegyiparban egyaránt küszködő Bayer leállította új véralvadásgátló készítményének további kísérleteit, miután gondok lehetnek a gyógyszer hatékonyságával. A német cég egyik legígéretesebb projektje volt az asundexian, amelytől jelentős bevételnövekedést vártak, így nem meglepő módon a befektetők is csalódottak, már közel 20 százalékos mínuszban is volt a részvény.

Tovább a cikkhez

Elszállt a Nyomda árfolyama a gyorsjelentést követően!

A pénteki piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Nyomda, a vállalat igencsak meggyőző eredményeket szállított az időszak során, amely elsősorban az angolai útlevélüzlet miatt felpörgő exportnak volt köszönhető.

Tovább a cikkhez

Most jöhet az arany nagy ugrása, de az ETF-ek elveszthetik értéküket

Az arany hosszú távú grafikonján alakul egy markáns technikai alakzat, az un. „füles csésze”, ami azt mutatja, hogy nagy árfolyam emelkedés veheti hamarosan kezdetét, de Juhász Gergely a nemesfém kereskedelemmel foglalkozó Conclude Zrt. vezérigazgatója szerint a jelen helyzetben az arany vagyonmegőrzésben betöltött szerepe sokkal fontosabb, mint az árfolyam spekuláció. Juhász szerint sokan nem vesznek tudomást róla, hogy előszobájában vagyunk a pénzügyi rendszer egy olyan szintű átalakulásának, amelyben kulcsszerepet kaphat az arany. A szakember a Portfolio-nak adott interjúban arra is felhívta a figyelmet, hogy azok viszont könnyen megégethetik magukat, akik különböző aranyfedezetű értékpapíroktól (például ETF-ek) várják a vagyonbiztonságot a kézbe vehető, fizikai aranyrudak és érmék helyett.

Tovább a cikkhez

Újra 80 dollár felett az olajár

A kereslettel kapcsolatos aggodalmak miatt múlt héten egészen a 77 dolláros szintekig esett a globális benchmarknak számító Brent hordónkénti jegyzése, hétfő reggel azonban már ismét a lélektani 80 dolláros szint felett mozog az ár.

Vegyes mozgások

A nyitást követően a CAC ugyan 0,3 százalékos pluszban van, de esik a DAX és a FTSE is, előbbi 0,2, utóbbi 0,3 százalékkal került lejjebb a kereskedés eddigi részében.

Kilőtt a Nyomda!

A pénteki harmadik negyedéves gyorsjelentést követően a Nyomda részvényei ma 5,1 százalékos pluszban vannak.

Az üzleti év első kilenc hónapjában a Nyomda számottevő, 3,492 milliárd forintos konszolidált nettó eredményt ért, ami 73 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Emelkedés jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones stagnált, a S&P 500 0,1 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq stagnált.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,72 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 1,79 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,26 százalékot esett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,25 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,21 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,13 százalék pluszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,1 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,14 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,31 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma hajnalban már arra ébredtünk, hogy a kínai jegybank kamatdöntő ülést tartott. Itthon az MNB a befektetési alapok friss prudenciális adatait és a pénzügyi számlák előzetes statisztikájét közli. Főleg utóbbi lehet érdekes a GDP-arányos adósságráta szempontjából, hiszen lassan érdemes szem előtt tartani az év végi adósságot is. Németországban az ipari termelői árak októberi alakulását közlik, míg az Eurostat az építőipar friss alakulásáról számol be a tagállamokban.

2023. november 20-26. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 20. hétfő 8:30 MNB Befektetési alapok prudenciális adatai Q3
november 20. hétfő 8:30 MNB Előzetes pénzügyi számlák Q3
november 21. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 21. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
november 21. kedd 15:00 MNB Közlemény  
november 23. csütörtök 8:30 KSH Keresetek szept.
november  23. csütörtök 11:00 PM Részletes áht adatok okt.
november 24. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatás és munkanélküliség okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 20. hétfő 2:15 Kína Kamatdöntés  
november 20. hétfő 8:00 Németo. Ipari termelői árak okt.
november 20. hétfő 11:00 EU Építőipar szept.
november 21. kedd 20:00 USA Fed jegyzőkönyv  
november 22. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése okt.
november 22. szerda 16:00 USA Fogyasztói bizalom nov.
november 23. csütörtök 9:15 Franciao. Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 9:30 Németo. Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 10:00 EU Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 13:30 EU EKB jegyzőkönyv  
november 24. péntek 0:30 Japán Infláció okt.
november 24. péntek 8:00 Németo. GDP Q3
november 24. péntek 10:00 Németo. IFO index nov.
november 24. péntek 15:45 USA Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 44,8 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 11,8 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 79,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 5,2 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 9,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 947,28 0,0% 1,9% 2,8% 5,4% 4,2% 37,5%
S&P 500 4 514,02 0,1% 2,2% 3,2% 17,6% 14,4% 65,0%
Nasdaq 15 837,99 0,0% 2,0% 4,7% 44,8% 35,6% 130,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 585,2 0,5% 3,1% 4,8% 28,7% 20,2% 54,9%
Hang Seng 17 454,19 -2,1% 1,5% -1,8% -11,8% -3,3% -33,3%
CSI 300 3 568,07 -0,1% -0,5% -2,0% -7,8% -6,6% 9,5%
Európai részvényindexek              
DAX 15 919,16 0,8% 4,5% 4,4% 14,3% 11,6% 40,4%
CAC 7 233,91 0,9% 2,7% 2,9% 11,7% 10,0% 44,0%
FTSE 7 504,25 1,3% 2,0% -2,2% 0,7% 2,1% 7,0%
FTSE MIB 29 498,43 0,8% 3,5% 4,0% 24,4% 21,2% 56,3%
IBEX 9 761,4 1,0% 4,2% 5,0% 18,6% 21,4% 7,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 010,75 -1,0% -0,9% -0,1% 30,2% 29,5% 45,0%
ATX 3 274,22 0,4% 2,2% 4,0% 4,7% 3,1% 4,5%
PX 1 384,04 0,0% 1,4% 2,1% 15,2% 11,7% 28,1%
WIG20 74 091,88 0,5% 3,6% 4,0% 28,9% 35,2% 33,6%
Magyar blue chipek              
OTP 13 880 -0,2% -0,5% 2,2% 37,3% 34,1% 21,0%
Mol 2 812 -1,7% -1,1% -4,0% 8,1% 6,0% -9,6%
Richter 8 730 -1,8% -2,3% -0,9% 5,2% 8,3% 64,1%
Magyar Telekom 608 -0,8% 0,3% 4,6% 79,4% 90,6% 43,1%
Nyersanyagok              
WTI 76,49 4,1% 0,2% -11,7% -4,7% -6,3% 35,5%
Brent 80,67 -1,3% -1,1% -10,7% -5,0% -10,3% 20,1%
Arany 1 980,95 -0,1% 1,8% 2,8% 9,1% 12,6% 62,3%
Ezüst 23,74 -0,3% 6,2% 3,4% 0,0% 13,6% 65,3%
Devizák              
EURHUF 378,9650 0,6% 0,5% -1,3% -5,4% -7,9% 17,8%
USDHUF 348,0735 0,5% -1,5% -4,1% -7,2% -12,6% 23,3%
GBPHUF 432,9651 0,5% 0,3% -2,2% -4,2% -8,0% 19,7%
EURUSD 1,0888 0,1% 2,0% 2,9% 2,0% 5,4% -4,4%
USDJPY 150,3500 0,0% -0,7% 0,4% 12,9% 6,9% 33,2%
GBPUSD 1,2434 -0,1% 1,9% 2,1% 3,4% 5,6% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 36 625 1,3% -1,9% 28,9% 120,6% 119,5% 564,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,46 -0,3% -3,9% -7,8% 16,3% 17,7% 44,7%
10 éves német állampapírhozam 2,55 0,2% -4,6% -10,3% -0,4% 25,8% 582,9%
10 éves magyar állampapírhozam 6,92 -1,1% -4,0% -7,0% -25,2% -20,8% 89,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images