Nagy Márton: a helyreállásnak most egyetlen akadálya van: a jegybank

5 hónap ezelőtt 11

Az inflációs sokkból már kikeveredett Magyarország, most leginkább a gazdaság helyreállására kell figyelni - mondta előadásában a gazdaságfejlesztési miniszter. Most mindenki azt várja, hogy egy számjegyű lesz-e az infláció, vagy sem. Van nagy esélye annak, hogy ez már akkor megtörténjen, de az biztos, hogy novemberre egy számjegyű lesz.

"Novemberre 9 százalék körül, decemberre pedig 6-7 százalék között alakulhat" - ismertette várakozásait.

Nagy Márton úgy fogalmazott, a reálbérek szeptemberben fordultak. A gazdasági növekedés beindulása szempontjából a fogyasztás helyreállítása a kulcs.

A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, 2024-re a kormány magasabb inflációt vár, mint a jegybank: utóbbi 5, míg a kabinet 5-6 százalékot.

A növekedésben már megtörtént a fordulat, kikerültünk a technikai recesszióból: idén várakozásai szerint nulla, 2024-ben pedig 4 százalék lehet a bővülés.

"Jelenleg a helyreállásnak egyetlen akadálya van: a jegybank, amely alapvetően magas kamatokat tart fönt, és ez a magas kamatláb a növekedés helyreállítását akadályozza.

Büszkén hirdeti, hogy a reálkamatok kinyílnak és egyre nagyobbak lesznek - nem tudom, miért kell ennek örülni, de ez egy káros dolog. Nem a lakosság számára, hanem a vállalkozók számára, hiszen hogyha lefordítjuk, mit jelent egy pozitív reálkamat a vállalkozó számára, az azt jelenti, hogy a hitel kamata magasabb, mint az infláció, vagyis a költségoldalon többet kell fizetnem, mint a bevételi oldalon" - fogalmazott Nagy Márton.

A miniszter a reálbérek csökkenéséről azt mondta, hogy a mostanihoz hasonló reálbérsokk legutóbb 2008-ban volt Magyarországon, a mostani sokk azonban lényegesen rövidebb az akkorinál. Megemlítette, hogy a lakosságot olyan transzferek is segítik, mint a rezsivédelem, a családpolitikai támogatások, illetve a nyugdíjemelések.

Azt mondta,

az elmaradó áfabevételek miatt nyomás alatt van a költségvetés, de ha fogyasztás helyreáll, a költségvetés is helyreáll.

Többször kitért a tárcavezető az előadásában arra, hogy álláspontja szerint miként kell kezelni az infláció és a növekedés kérdéskörét.

"Én vagyok az eretnek, aki azt mondja, hogy az inflációs cél átgondolása is fontos. Ha valaki megnézi az amerikai gazdasági gondolkodást, ott is fölvetik ezt a Feddel szemben. Ott is elutasítja a Fed, ami rendben van, de nem az elutasítás a lényeg, hanem a gondolkodás, a vita. Én a vitát szeretném megnyitni" - mutatott rá.

A gazdaságstratégiával kapcsolatban kijelentette: abban semmilyen változást nem kell behozni. Továbbra is beruházásalapú és exportorientált gazdaságot kell építeni, amiben az FDI (a külföldi közvetlentőke-befektetés) jelentős szerepet játszik.

Nagy Márton azt is elmondta, hogy a tárca tízpontos tervet dolgozott ki az erős Magyarország érdekében. Ebben a leghangsúlyosabb elemek a demográfiai fordulat támogatása, a mostaninál több és zöldebb energia biztosítása, további munkahelyek létrehozása, a szállítmányozási és a raktározás, valamint a digitális átállás fejlesztése, "nemzeti bajnokok" kinevelése és a high-tech gazdaság arányának emelése.