Nagy Márton: marad a kamatstop, jön az otthonfelújítási program

3 hét ezelőtt 15

Nagy Márton a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 győri rendezvényén elmondta: idén 2 és 3 százalék között bővülhet a hazai GDP, ami a német gazdaság gyengélkedésének tudható be, a magyar gazdaság alapvető folyamatai rendben vannak. Szerinte nagy kérdés, hogy Németország problémái mennyire tartósak. Jövőre 4 és 5 százalék közötti bővülést remél a gazdasági tárca (ez optimistább, mint a jegybank várakozása), ami a tárcavezető szerint megfelelő körülmények esetén hosszabb távon is fenntartható lehet.

A növekedés helyreállásának folyamatát több pontba foglalta:

  • bővülés tapasztalható a kiskereskedelemben (lassan bővül a lakosság fogyasztása) és a turizmusban
  • a beruházási aktivitásban lemaradás van, a vállalatok beruházási rátájának csökkenése az alapanyagárakra és az energiaárakra vezethető vissza. Ugyanakkor a közeljövőben számos gigaberuházás fog aktiválódni az EV-ökoszisztémához kapcsolódóan (BMW-gyár amely 2025-től termel például), ezzel párhuzamosan a kormány elindította a járműbeszállítási, a védelmi iparfejlesztési programot.
  • 2023 egészében nőtt a jármű- és akkumulátorgyártó ágazatok exportja, az év vége óta azonban már visszaesés látható a romló külső kereslet miatt.
  • a munkaerőpiaci aktivitásban a kormány szerinte sikereket ért el, jelezte, hogy most jó, hogy emelkedik a munkanélküliségi ráta. "Ugyanis vannak olyan emberek, akik idáig nem kerestek állást, most azt gondolják, hogy állást kell keresniük - ez folyik, nem vesztette el senki az állását" - mondta. Úgy látja, szakképzéssel tudják segíteni tovább ezt a folyamatot.
  • az energiaszámlák normalizálódásával kikerültünk az ikerdeficitválságból - mondta Nagy Márton.
  • a hitelezési aktivitás újraindítása a hatodik tényező, amit megemlített, mint ami a növekedés helyreállításának feltétele, ez megvan a nemzetgazdasági miniszter szerint, mind a vállalatok, mind a lakosság terén. Ebben a folyamatban vett részt a Baross Gábor Hitelprogram, úgy látja, ezek a támogatott programok „betöltötték szerepüket”, helyüket a piaci hiteleknek kell felváltani.

Nagy Márton úgy látja, a magyar vállalatoknak három nagy lehetőségük van a kiemelkedésre: beszállítók legyenek, exportáljanak, illetve a belső piacon konszolidálódjanak, azaz a versenytársakat felvásárolják.

Bejelentések

A miniszter közölte, hogy

  • érkezik az otthonfelújítási támogatás, a következő napokban az NGM és az Energiaügyi Minisztérium bejelenti a részleteket.
  • fel kell készülni arra, hogy július elseje után is marad a kamatstop (Nagy Márton szerint korai "kijönni ebből", ugyanis a fogyasztás helyreállását negatívan érintené a kivezetése).
  • hamarosan jönnek ki a GINOP Plusz programok.

Kiderült még, hogy eddig a Csok Pluszra 2000 család jelentkezett, a beérkezett igény 49 milliárd forint.