Nagy Márton személyesen is felszólította az üzemanyagpiaci szereplőket

1 hét ezelőtt 6

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat. A kormány állápontja világos: „nem a családoknak kell megfizetnie a háború árát”.

A nemzetgazdasági miniszter csütörtökön hivatalában fogadta a Magyar Ásványolaj Szövetséget – derült ki a tárca közleményéből. A miniszter tájékoztatta a feleket: a kormány szerdai ülésén részletesen áttekintette az üzemamanyagpiacon kialakult helyzetet.

Majd megállapította, „háború van és háborús árak vannak az üzemanyagpiacon, amely jelentős terheket ró a családokra”. Szerinte valós megoldást a béke jelentene, ugyanakkor addig is a kormány arra törekszik, hogy a „háborús árakat” visszaszorítsa, „nem a családoknak kell megfizetnie a háború árát”.

Nagy Márton az egyeztetésen ismertette a kabinet döntését:

a kormány felszólítja az üzemanyagkereskedőket, önkéntes alapon igazítsák az áraikat a KSH által objektív módszertannal meghatározott régiós átlaghoz. Erre az üzemanyagkereskedőknek két hét áll rendelkezésükre.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a kormány az üzemanyagok árát illetően az elmúlt időszakban pozitív elmozdulást azonosított, amelynek következtében a benzin és a gázolaj ára is közeledett a régiós átlagárhoz.

A tárca számítása szerint a régiós átlagár eléréséhez azonban a gázolaj, de különösen a 95-ös benzin esetében, további árcsökkentési lépésekre van szükség, kizárólag így kerülhető el a kormányzati beavatkozás.

„A  Magyar Ásványolaj Szövetség képviselői a megbeszélésen tudomásul vették a kormány családok védelmét szolgáló szándékait” – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Nyomatékosan kérnek minden kereskedőt

A szerdai kormányülést követően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban. A tárcavezető bejelentette: az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz, erre két hetet adnak a kereskedőnek, ha ez nem történik meg, akkor beavatkoznak.

Az üzemanyagárakról már régóta vita folyik a közéletben.