Nagygyűlést tartott a volt brazil elnök, több ezren áltak ki mellette

2 hónap ezelőtt 5

Jair Bolsonaro volt brazil elnök hazájának legnagyobb városában, São Paulóban tartott nagygyűlést, ahol azt állította, hogy politikai üldöztetés áldozatává vált, miután alig több mint egy éve távozott hivatalából.

Hazugságnak nevezte az ellene felhozott puccsvádakat, emellett amnesztiát kért annak a több száz támogatójának, akiket középületek elleni támadások miatt ítéltek el. A rendőrség közben vizsgálja, hogy Bolsonaro állt-e annak sikertelen puccskíséretnek a hátterében, ami azután történt, hogy elvesztette a 2022-es választásokat.

Mint ismert, a hónap elején a volt elnöknek le kellett adnia útlevelét, mivel vizsgálat folyik ellene olyan vádak miatt, miszerint megpróbálta megdönteni a 2022. októberi választási eredményeket, és nyomást gyakorolt a katonai vezetőkre, hogy csatlakozzanak egy puccskísérlethez.

Miután elvesztette a szavazást a baloldali Luiz Inácio Lula da Silvával szemben, támogatóinak ezrei megrohamozták a kormány épületeit a fővárosban, Brazíliában – köztük az elnöki palotát, a legfelsőbb bíróságot és a kongresszust –, fosztogatva és megrongálva az épületeket.

Jair Bolsonaro három szövetségesét azóta letartóztatták, és politikai pártjának vezetőjét is őrizetbe vették. A rendőrség azzal vádolja őket, hogy kételyeket terjesztettek a választási rendszerrel kapcsolatban, ami a támogatói számára gyűjtőcím lett.

A rendőrség szerint ez egy lehetséges puccs előkészületét jelentette. Amikor azonban nem kapta meg a fegyveres erők támogatását, csalódott támogatói tavaly január 8-án megrohamozták a Kongresszust, a Legfelsőbb Bíróságnak és az elnöki palotának otthont adó épületet.

Bolsonaro az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor a Kongresszus elleni támadás történt. Brazíliába 2023 márciusában tért vissza, mondván, hogy nincs mitől tartania.

Bolsonaro mellett és a szólásszabadságért tüntetnek

A BBC cikkéből kiderül, hogy Jair Bolsonaro még nyolc évig nem indulhat a választásokon, amit azzal indokolnak, hogy állítólag aláásta a választási rendszert Brazíliában azzal az állításával, hogy a legutóbbi választás csalás volt.

A tudósítás szerint hatalmas tömeg gyűlt össze sárga és zöld színben – a brazil zászló színeiben –, hogy meghallgassák Bolsonaro beszédét és a szabadságért, valamint a szólásszabadságért tüntessenek, mivel szerintük Jair Bolsonaro csupán azért akarják börtönbe zárni, mert „elmondta a véleményét”.

Mostani beszédében a volt brazil elnök azt mondta:

ideje elfelejteni a múltat, és hagyni, hogy Brazília továbblépjen.

A gyűlésen több támogató továbbra is azon véleményét hangoztatta, hogy a legutóbbi választásokon csalás történt. Jair Bolsonaro közben arra kérte az őt támogatókat, hogy ne vigyenek magukkal olyan plakátokat, amelyek ezt állítják, vagy olyan intézményeket bírálnak, mint a Legfelsőbb Bíróság.

Alexandre França, egy 53 éves kereskedelmi igazgató a BBC-nek elmondta, hogy sokan azért gyűltek össze a gyűlésre, mert „ki kell fejezniük, hogy mit akarnak az országuknak”.

Ma mindenki attól fél, hogy elnyomják. Úgy gondolom, azért vagyunk itt, hogy megmutassuk az arcunkat. Brazíliát akarunk mindenkinek, szabadságot mindenkinek

– tette hozzá.

Rogério Morgado, egy 55 éves katonatiszt volt a tüntetés másik résztvevője, akivel a BBC készített interjút. Ő azt mondta:

Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! A brazil politikusok félnek az utcán élő emberektől, ez az egyetlen dolog, amitől a brazil politikusok félnek.

A hónap elején a volt elnöknek le kellett adnia útlevelét, mivel vizsgálat folyik ellene olyan vádak miatt, miszerint megpróbálta megdönteni a 2022. októberi választási eredményeket, és nyomást gyakorolt a katonai vezetőkre, hogy csatlakozzanak egy puccskísérlethez.

Miután elvesztette a szavazást a baloldali Luiz Inácio Lula da Silvával szemben, támogatóinak ezrei megrohamozták a kormány épületeit a fővárosban, Brasíliában - köztük az elnöki palotát, a legfelsőbb bíróságot és a kongresszust -, fosztogatva és megrongálva az épületeket.

A hatóságok árgus szemekkel figyelték az eseményeket

Jair Bolsonaro beszédét a hatóságok nagy készültség mellet figyelték attól tartva, hogy bármi olyasmi is történhet, ami zavargásokra buzdíthat vagy alááshatja a választási rendszert. Bolsonaro három szövetségesét azóta letartóztatták, és politikai pártjának vezetőjét is őrizetbe vették.

A rendőrség azzal vádolja őket, hogy kétségeket ébresztettek másokban a választási rendszerrel kapcsolatban.

A rendőrség szerint ez egy lehetséges puccs előkészületét jelentette. Amikor azonban nem kapta meg a fegyveres erők támogatását, csalódott támogatói tavaly január 8-án megrohamozták a Kongresszust, a Legfelsőbb Bíróságnak és az elnöki palotának otthont adó épületet.

Jair Bolsonaro  az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor a Kongresszus elleni támadás történt. Brazíliába 2023 márciusában tért vissza, mondván, hogy nincs mitől tartania, amit az is alátámaszthat, hogy továbbra is ő a brazil politika legbefolyásosabb jobboldali figurája.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM