Nagyon régen költött ennyit a világ fegyverekre, mint tavaly

1 hét ezelőtt 11

A SIPRI összeállításából egyértelműen kiderült, hogy az előző évben a világon a katonai kiadások majdnem 7 százalékkal nőttek és nagyjából elérik a kétezer milliárd dollárt, amely év/év alapon vizsgálva eléri a 2009-es esztendőt, amikor szintén rekordmagasra ugrottak a hadi kiadások. 2023-ban a legtöbbet az USA, Kína és Oroszország költötte.

Érdekes, hogy egyértelműen nőttek a költések Afrikában, a Közel-Keleten, Európában, Ázsiában, Óceániában, Észak- és Dél-Amerikában. 2009 óta tavaly volt az első év, amikor a SIPRI által vizsgált valamennyi földrajzi régióban a korábbiaknál többet szántak fegyverekre.

Döbbenetes szám, 105 százalékos költésnövekedést produkált egyetlen év alatt a Kongói Demokratikus Köztársaság, amelyet szakértők a kormányzat és a vele szembenálló nem állami aktorok, fegyveres csoportok közötti elhúzódó konfliktus számlájára írtak.

Megurgó költések

A SIPRI egyik szakértője, aki a katonai kiadások és fegyvergyártási programokat vizsgálja azt mondta a Deutsche Wellének, hogy megleoően magas költéseket láttunk Latin-Amerikában és Afrikában. Hsziao Liang felhívta a figyelmet, hogy például Mexikóban és Salvadorban a kormányzat a hadsereget belső rendteremtésre használja, amikor segítségével akar véget vetni a bandaháborúknak és leszámolni a szervezett bűnözéssel. Hasonló aggasztó trendek figyelhetők meg egyébként Brazíliában és Ecuadorban is.

Nem is a növekedés maga, ami meglepő, hanem annak mértéke és kiterjedése. Ha tovább tartanak a világban a jelenlegi fegyveres konfliktusok, akkor további erőteljes növekedést fogunk majd látni a következő években is – hangsúlyozta a szakember.

Oroszország, Ukrajna és a NATO

Az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított támadást követően Oroszország látványosan növelte a hadiipari költséeit, amelyek 2023-ban az orosz GDP 5,9 százalékát tették ki, amely a legnagyobb költés mióta 1990-ben megszűnt a Szovjetunió. Ugyan az ukrán gazdaság kisebb, mint az orosz, de a háborús terhek miatt az ukrán GDP 37 százalékát fordították katonai kiadásokra. Ez pedig jól mutatja, mennyire egyenlőtlen katonai szinten a küzdelem az ukrán-orosz háborúban, amit némileg ellensúlyoz a nyugati segítség.

Hsziao Liang megjegyezte, tavaly három tagállam kivételével, valamennyi NATO ország növelte katonai kiadásait és a 31 tag közül 11 fordította a GDP-je két százalékát, vagy annál is többet fegyverzet vásárlásra, ami a hidegháború vége óta nem történ meg. Azzal pedig, hogy Finnország és Svédország is teljes jogú tagja lett a katonai szövetségnek, valószínűleg a költések is emelkedni fognak.

Regionális konfliktusok és modernizáció a kínai költések mögött

A formálódó esetleges konfliktus Kína és Tajvan között is hajtotta a kiadások emelkedését 2023-ban. Peking az előző évhez képest 6 százalékkal növelte katonai kiadásait áés költött el a haderőre 296 milliárd dollárt, amely önmagában a fele az Ázsiában és Óceániában hadi kiadásokra fordított összegnek. A szakértő szerint leginkább a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg támadó képességeit erősítették.

Érdekes, hogy Kína esetében – megszakítás nélkül – 29 éve folyik a hadsereg támadó képességeinek javítása és ez azt eredményezte, hogy Japán, Tajvan és Indiai is szükségét érzi hadereje fejlesztésének. 2023-ban Japán és Tajvan is 11 százalékkal növelte a hadseregre költött összeget, előbbi 50, utóbbi 16 és fél milliárd dollárt szánt erre.

Európa esetében egyértelműen látszanak az Oroszország jelentette biztonsági fenyegetések nyomán emelkedő költések. Az európai országok közül a lengyelek szánták a legtöbb pénzt a katonai modernizációra, hiszen 2022-höz képest 75 százalékkal nőttek meg a katonai kiadások náluk és ez 31 és fél milliárd dollárnak felelt meg.

A Közel-Keleten Irán 10 milliárd dollárt fordított fegyverek vásárlására és ezzel a negyedik legnagyobb összeget elköltő állam lett a régióban.

Ismét a katonai biztonság kerül az előtérbe

A SIPRI egy másik szakértője, Niklas Schörnig szerint ismét olyan korban élünk, amikor a katonai biztonság kérdése kerül sokfelé a fókuszba. Elég ha csak a szomszédunkban zajló orosz-ukrán konfliktusra gondolunk, vagy a nemrégiben Izrael és Irán között lezajlott csörtét idézzük fel. Ez pedig jól mutatja, mennyire drága az esetleges védekezés, mint a katonai támadás. Elég ha csak azokra a drónokra gondolunk, amelyet Teherán leszállított Moszkvának, vagy amelyeket Izrael ellen használt.

Schörnig szerint az olyan konfliktusok, mint az orosz-ukrán háború azt bizonyítják, hogy a korábbi időszak leszerelési kezdeményezései mára véget értek. Jelenleg ismét beindult az ellenőrizhetetlen fegyverkezési spirál, mert az elmúlt évtizedekben kötött fegyverzet korlátozási megállapodásai elégtelen, illetve nincsenek hatályban. Ennek megakadályozása pedig az lehet, ha az érintett országok visszatérnek az ellenőrzött fegyverkezéshez, azaz megállapodnak, hogy egy bizonyos szint fölött már nem fegyverkeznek.

A SIPRI szakértői úgy vélik, hogy az elmúlt évben kipattant fegyveres válságok csak hajtani fogják a fegyverkezést. Az izraeli válaszcsapás Gázában egyértelműen dobott a régiót uraló feszültségen, ami oda vezetett, hogy tavaly tíz éve a legmagasabb hadi költést rögzítették. Összességében 9 százalékkal emelkedett és elérte a 200 milliárd dollárt, ebből Izraelre éves szinten 24 százalékos növekedés esett, ami költésben 27 és fél milliárd dollárt tett ki. Ezzel Szaúd-Arábia mögött a második helyre került a Zsidó Állam.

(Borítókép: Izraeli tankok és D-9-esek haladnak a határ mentén, miután elhagyták a Gázai övezetet 2024. április 17-én Dél-Izraelben. Fotó: Amir Levy / Getty Images)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM