Nagyot esnek a gáztárolás díjai Magyarországon

2 hónap ezelőtt 11

A jelentős díjcsökkentés alapvetően a gáztároláshoz kapcsolódó energia díjainak jelentős csökkenése miatt következik be, ahogy - amint egy éve megírtuk - előtte tavaly áprilistól a drasztikus díjemelkedést is ezek a tényezők mozgatták. A MEKH ugyanis a díjakat a két gáztároló üzemeltető (MFGT, Hexum) indokolt költségeit figyelembe vevő komplex módszertan alapján határozza meg, és ezekre rakódnak rá olyan tényezők, mint a tavalyi hivatalos infláció, a bérköltségek emelkedése, illetve annak modellezése, hogy milyen költségekkel járna a gáztárolók töltöttségének idén tavaszra 40%-ra mérséklődésének 100%-osra való visszatöltése.

Jelenleg egyébként az összesített magyar gáztárolói töltöttség 74% feletti, a fogyasztásarányos töltöttség pedig 49% feletti (harmadik legmagasabb az EU-ban), noha már túl vagyunk a tél felén és enyhe időjárás várható a következő hetekben. Így egyáltalán nem biztos, hogy valóban visszasüllyed 40%-ig tavaszra a töltöttség, de így könnyebb lesz a következő szezonra a teljes feltöltés is.

A gáztárolói díjak az áprilisi díjcsökkenés után még mindig magasabb szinten fognak járni, mint a két évvel ezelőttig érvényes tarifák, ami azzal is összefügg, hogy maga a gáz és áram ára sem süllyedt még vissza teljesen az előző évtizedben megszokott ártartományba. A tárolói díjakat a tárolók használói és egyéb szereplők érzik meg, és nem hatnak ki a lakossági árakra, hiszen azokat a rezsicsökkentési rendszer védi, így a gázt felhasználó nem lakossági szereplők költségszintjében okoz majd kedvező változást a kereskedelmi árajánlatok nyomán.

Címlapkép forrása: Getty Images