Nagyszabású agybeültetési kísérletet tervez Elon Musk cégének riválisa

3 hét ezelőtt 22

A Synchron nevű amerikai vállalat, Elon Musk Neuralink nevű agyimplantátum-gyártó startupjának riválisa, betegeket tervez toborozni egy nagyszabású klinikai kísérlethez, amely szükséges ahhoz, hogy kereskedelmi engedélyt kapjon az eszközére.

Thomas Oxley, a Synchron vezérigazgatója elmondta, hogy egy nagyszabású agyi implantációs kísérletre készülnek, melyhez elindítanak egy online regisztert a kísérletben részt vevő betegek számára – írja a Reuters.

A New York-i székhelyű Synchron már előrébb jár az agyi implantátum tesztelésében, mint Elon Musk cégje, a Neuralink. Mindkét cég célja kezdetben az, hogy az agyi jeleket értelmező eszközökkel segítsen a lebénult betegeknek számítógépen gépelni.

A Synchron 2021 júliusában kapta meg az előzetes tesztelésre vonatkozó amerikai engedélyt, és eddig hat betegbe ültette be készülékét. Az Ausztráliában négy pácienssel végzett előzetes tesztelés nem mutatott súlyos mellékhatásokat.

A Synchron elemezni fogja az amerikai adatokat, hogy felkészüljön a nagyobb vizsgálatra, miközben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának engedélyére vár a folytatáshoz.

A vállalat célja, hogy a vizsgálatba olyan betegeket vonjon be, akik az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis ), a stroke vagy a sclerosis multiplex miatt bénultak le.

David Lacomis, a University of Pittsburgh Medical Center neuromuszkuláris részlegének vezetője elmondta, hogy csapata részt vesz az előzetes humán tesztelésben, és a vizsgálat jól halad.

Az alanyokat továbbra is figyelemmel kísérjük a biztonságosság szempontjából, és az agyi implantátum használata során széles körű adatgyűjtés folyik

– mondta.

A Synchron és a Neuralink úgynevezett agy-számítógép interfészt fejlesztő cégek. Ezek az eszközök az agyba behatoló vagy annak felületén elhelyezett elektródákat használnak a számítógépekkel való közvetlen kommunikációhoz. A Synchron eszközét az agyban a motoros kéreg mellett elhelyezkedő nagy vénán keresztül juttatják az agyba, a Neuralink eszközét viszont sebészi úton ültetik be az agykéregbe.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM