Napelemesek, figyelem! – Fontos tájékoztatás jött az MVM-től

3 hónap ezelőtt 10

Szép csendben már készül a terv, amely derékba törheti a napelem-forradalmat

Portfolio 2024. január 23. 14:24

Január 1-től több, mint 3,3 ezer napelemes ügyfél átkerült a szaldóból a bruttó elszámolás hatálya alá, így az új havi számlán már külön sorban tüntetik fel a rendszerbe betáplált és onnan vételezett energiamennyiséget, és ki kell tölteniük egy papírt, hogy a hálózatba betáplált áramért megkaphassák az 5 forintos díjat – hívta fel a figyelmet keddi közleményében az MVM Next. A pénzügyi szempontból lényeges változás jogszabályi változással függ össze, miszerint - amint a Portfolio részletesen megírta - tíz évvel az üzembe helyezés után kötelezően átkerülnek a napelem üzemeltetők a szaldóból a bruttó elszámolás hatálya alá, így most azoknál történt ez meg, akiknek már 2013 végén is volt ilyen rendszerük.

A MVM Next, mint egyetemes szolgáltató közleménye röviden összefoglalja a változás hátterét és következményét, amely egyébként nem csak a lakossági napelemeseket érinti, hanem minden háztartási méretű kiserőművet üzemeltetőt (HMKE), így tehát cégeket is. Éppen ezért jelzi azt a társaság, hogy több, mint 3 ezer egyetemes szolgáltatásban vételező ügyfelüket (lakosság) és több mint háromszáz versenypiaci ügyfelet érintenek a változások.

A napelemes elszámolási és telepítési kilátások is szóba kerülnek a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 konferenciáján. További részletek:

A szolgáltató emlékeztet arra, hogy

A változással érintett felhasználási helyeken üzemelő napelemes HMKE szaldós elszámolásának lezárásához 2023. december 31-i dátummal elszámolószámla készült a területileg illetékes áramhálózati elosztó adatszolgáltatása alapján. Az ezt követő fogyasztás és betáplálás már bruttó elszámolású.

A közlemény további lényeges információkra is felhívja a figyelmet:

  • Fontos változás, hogy 2024. január 1. után már nem éves, hanem „havi gyakoriságú elszámolást végez az áramhálózati elosztó, az ehhez szükséges elszámolási alapadatokat a mérők távleolvasásával vagy helyszíni leolvasásával állapítják meg. A továbbiakban tehát nem lesz részszámlázás, így a korábban megszokott mérőállás-diktálásra már nincs szükség, nincs lehetőség”.
  • Az 5 forint körüli betáplálás elszámolása számlakibocsátásra nem kötelezett ügyfelek, tehát a háztartások, esetében kizárólag a „Nyilatkozat és elszámolási kérelem bruttó elszámoláshoz” című nyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével lehetséges. A nyilatkozatot elég egyszer beküldeni, ezt követően az MVM automatikusan számolja el a havi betáplálás ellenértékét a megadott bankszámlaszámra vagy annak hiányában a megadott postai címre – emeli ki a közlemény.
  • Számlakibocsátásra kötelezett (céges) ügyfelek esetében a betáplálás elszámolása a hatályos jogszabályok szerint kiállított és megküldött számla alapján történik. Számla befogadása e-mailben: konto-eszamlafogadas@mvm.hu Papírszámla befogadása: MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., 7031 Paks,  Pf. 152

További részletek a szaldó és bruttó elszámolásról itt érhetők el az MVM odalán.

Címlapkép forrása: Shutterstock

santiagodechile

Ukrán katonák Bahmut

nato stock

kamat

maci

forint pénz getty stock

allas portfolio hirdetes karrier

David Cameron Orban Viktor sved NATO csatlakozas