NAÜ: nincs orosz nehézfegyverzet a Zaporozsjei atomerőműben

2 hét ezelőtt 20

Oroszország nem állomásoztat nehézfegyvereket a zaporozsjei atomerőműben – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn újságírókkal.

Moszkva és Kijev egymást vádolja Európa legnagyobb atomerőművének ágyúzásával, amely a frontvonal közelében fekszik. Ukrajna és nyugati finanszírozói azzal is vádolják Moszkvát, hogy a létesítményt csapatai fedezésére használja és saját magát támadja.

“Nincsenek ott nehézfegyverek” – mondta Grossi újságíróknak az ENSZ Biztonsági Tanácsának az erőmű elleni újabb csapásoknak szentelt ülése után.

Bár vannak orosz “páncélozott járművek és némi biztonsági jelenlét az üzemben”, a NAÜ megfigyelői nem láttak tiltott fegyvereket, például többszörös rakétavetőket, harckocsikat és tüzérséget – magyarázta Grossi.

Hozzátette, hogy a NAÜ-nek nincs felhatalmazása annak megállapítására, hogy melyik fél támadta a létesítményt, és azzal érvelt, hogy “vitathatatlan bizonyítékokra” van szükség annak megállapításához, hogy ki a felelős.

A Biztonsági Tanács előtt felszólalva Grossi megerősítette, hogy április 7-én csapást mértek Európa legnagyobb atomerőművére, ami 2022 novembere óta az első közvetlen támadás volt a létesítmény ellen. Az ellenőrök megállapították, hogy a 6-os reaktorblokk reaktorépületének konténerkupola csúcsát érte találat – tette hozzá.

“Bár a szerkezetben keletkezett kár felszíni, a támadás nagyon veszélyes precedenst teremt a reaktor védőburkolatának sikeres célba vételére “ – hangsúlyozta Grossi, figyelmeztetve, hogy “ezeket a vakmerő támadásokat azonnal be kell szüntetni”.

Vaszilij Nebenzia orosz ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács előtt elmondta, hogy az ukrán erők szisztematikusan célba vették az erőművet és a környező területeket. Az orosz hadsereg “hetente akár 100 drónt is észlel és elfog” – tette hozzá Nebenzia, aki ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva soha nem helyezett el nehézfegyvereket a létesítményben, és nem használta az üzemet Ukrajna elleni támadások indítására sem.

Kijevi tisztviselők tagadták, hogy csapást mértek volna az atomerőműre. “Ukrajna álláspontja világos és egyértelmű: nem folytatunk semmilyen katonai tevékenységet vagy provokációt nukleáris létesítmények ellen” – mondta Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője ebben a hónapban az országos televíziónak. Andrij Kovalenko, az állami dezinformációellenes központ vezetője hamis információk terjesztésével és a NAÜ “manipulálásával” vádolta Moszkvát.

Az ügynökség e heti jelentésében közölte, hogy a létesítmény mind a hat reaktora jelenleg hideg leállásban van. Az erőmű vezetősége szerint 2022 óta csak egy reaktor működött, hogy a létesítmény működőképes maradjon. A NAÜ ellenőreit 2022 szeptemberében küldték ki a létesítmény ellenőrzésére.