Navalnij - Franciaország és Belgium is független vizsgálatot kér

2 hónap ezelőtt 22

"Franciaország az orosz hatóságokat tartja teljes mértékben felelősnek Alekszej Navalnij haláláért, akinek fogvatartási körülményei jelentősen romlottak azóta, hogy börtönkolóniába szállították át", és ezért "független és átfogó vizsgálatot" kér a halála ügyében - olvasható a szóvivőhelyettes közleményében.

Oroszország párizsi nagykövetét hétfőn bekérették a külügyminisztériumba. Franciaország "az összes oroszországi politikai fogoly azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel Oroszországban, és különösen mély aggodalmát fejezi ki az ellenzéki Vlagyimir Kara-Murza kritikus egészségi állapota miatt", akit tavaly 25 év börtönbüntetésre ítéltek - tette hozzá. Az ellenzéki majdnem meghalt, miután két alkalommal, 2015-ben és 2017-ben is megmérgezték, s a merényletkísérletekért az orosz hatóságokat okolja.

Ezzel egyidőben Brüsszelben ugyancsak bekérették Oroszország nagykövetét, és közölték vele, hogy

Belgium is független vizsgálatot kér Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála okainak átlátható, tárgyilagos megállapítása érdekében.

A belga vélemény szerint Oroszország és annak börtönrendszere felelős a fogvatartottak egészségi állapotáért. Ezért Brfüsszelben azt sürgetik, hogy Navalnij családjának mielőbb kiadják az elhunyt holttestét. "Felszólítjuk ezért Oroszországot, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket" - fogalmaztak a brüsszeli külügyminisztériumban.

Belgium egyúttal aggodalmát fejezte ki az oroszországi politikai elnyomással kapcsolatban, és felszólította Oroszországot: engedje szabadon mindazokat, akik békésen kifejezték együttérzésüket és részvétüket Navalnij halála után.

Hadja Lahbib belga külügyminisztert kijelentette:

Alekszej Navalnij az orosz nép elnyomással és diktatúrával szembeni ellenállásának szimbóluma volt.

Halála arra figyelmeztet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tekintélyelvűsége milyen mértékben fenyegeti a békét, a szabadságot és a jólétet, nemcsak Oroszországban és Ukrajnában, hanem máshol is Európában - tette hozzá a belga diplomácia vezetője.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki.