Navalnij özvegye felszólította az oroszokat, hogy tiltakozzanak az elnökválasztás napján

1 hónap ezelőtt 7

Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye arra szólította fel az oroszokat, hogy március 17-én, az orosz elnökválasztás napján a Putyin elleni tiltakozásul álljanak hosszú sorokban a szavazóhelyiségek előtt. „A választás napját arra kell felhasználnunk, hogy megmutassuk, létezünk és sokan vagyunk” - mondta Navalnaja egy videoüzenetben.

Az ötödik elnöki ciklusára készülő Vlagyimir Putyin március 15. és 17. között rendez elnökválasztást országában, ami ami a legtöbb nemzetközi megfigyelő szerint nem lesz szabad vagy tisztességes. Az orosz elnök egyetlen komolyabb kihívóját már február elején kizárták.

Julija Navalnaja szerint ha a tiltakozók megjelennek a szavazóhelyiségek előtt, az egy nagyon egyszerű és biztonságos akció lesz, amit a hatóságok sem tilthatnak be, arra viszont megfelel, hogy az azonos módon gondolkodó emberek lássák, milyen sokan vannak és mennyire erősek. A szavazóhelyiségek előtti tüntetés ötletét egyébként Alekszej Navalnij is felvetette két héttel a halála előtt.

A szavazással kapcsolatban azt mondta, hogy Putyinon kívül bárkire behúzhatják, szavazhatnak érvénytelenül, vagy esetleg Navalnij nevét is felírhatják a szavazólapra.