Négy magyar fantasztikus teljesítményét díjjal ismerték el

1 hét ezelőtt 12

fortepan 190661

Idén is több tudományos-fantasztikus alkotás között kereste a legjobbat a Zsoldos Péter-díj zsűrije, és 2024. ápirilis 20-án, Zsoldos Péter magyar sci-fi-író és zeneszerző születésnapján (1930. április 20. - 1997. szeptember 26.) át is adta az irodalmi elismeréseket.

  • Regény – Rusvai Mónika: Kígyók országa (GABO)
  • Novella – Gaura Ágnes: Az erdő szíve (Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2023 / GABO)
  • Fordító – Horváth Viven (R. F. Kuang: Bábel avagy az erőszak szükségszerűsége / Agave Könyvek)
  • Közönségdíj – Markovics Botond (Brandon Hackett): Felfalt kozmosz (Agave Könyvek)  

Idén ők a nyertesek, a zsűri döntését követően ők érdemelték ki, hogy átvehessék a Zsoldos Péterről (sci-fi-író és zeneszerző) elnevezett irodalmi díjat.

Üzenet a jövőnek

A regény kategória győztese, Rusvai Mónika ezt írta ki közösségi oldalára a díj átvétele után:

Köszönöm a zsűri munkáját és Keserű József laudációját. És persze köszönet mindenki másnak is, akinek szerepe volt abban, hogy ez a regény létrejöhetett, megjelenhetett. Nagy utat jártam be (Mécs) Idáig, és nagyon hálás vagyok, hogy ezt másokkal is megoszthattam ebben a regényben. Köszönöm nektek.

Gaura Ágnes, a novella kategória nyertese,  gratuláva a többi pályázónak is a többi között így fogalmazott:

Én úgy gondolok egy novellára vagy regényre, mint egy apró szívre, amely egy beláthatatlanul nagy, komplex testet képes életben tartani, mozgatni. Az erdő szíve is egy ilyen parányi izom, és mint író hiszek abban, hogy minél többen olvassák, annál nagyobb lesz az az erdő/test, amit visszahozunk az életbe, és átmozgatunk. A díj nekem ezért fontos – megerősít egy pici szívet, és valamivel láthatóbbá teszi ezt az erőt. Köszönöm ezt a lehetőséget. Öröm és megtiszteltetés a díjazottak között lenni – különösen egy ennyire erős mezőnyben.

A közönségdíjas Markovics Botonddal az Index olvasói már találkozhattak, amikor interjút készítettünk vele. Ő most ezzel a mondattal köszönte meg a figyelmet, és az elismerést:

Nincs könyv olvasók nélkül, köszönöm, hogy olvastok (és hogy ennyien szavaztatok a könyvre).

A díj 1997 óta 

A Zsoldos Péter-díjat az író halálának évében, 1997-ben alapította az Avana Egyesület és a Zsoldos-család, Salgótarján városának támogatásával, a díjátadónak 2015-ig minden évben a nógrádi megyeszékhelyen adták át HungaroConon. A Zsoldos-család 2020-ban vette át a díj gondozását, és szakmai testületre támaszkodva új alapokra helyezte odaítélését. A megújult díjat először 2021. április 20-án, az író születésnapján adják át.

A Zsoldos Péter-díj szakmai zsűrijének tagjai: Benczik Vera, H. Nagy Péter, Hegedűs Orsolya, Keserű József, Dr. Makai Péter Kristóf, Sohár Anikó és Szilárdi Réka A shortlist összeállításához a szervezők több tucat szakember jelöléseit, és az olvasók szavazatait is figyelembe veszik.

(Borítókép: Zsoldos Péter. Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

Index könyvek

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM