Négyhavi csúcsra emelkedett az olajár

1 hónap ezelőtt 12

Csütörtökön az olajárak négy hónapja a legmagasabb szintre emelkedtek. Ennek oka, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a piac szűkülését jósolja 2024-re, és növelte az idei olajkereslet növekedésére vonatkozó becslését. A brent májusi határidős jegyzése 1,7%-kal nőtt, elérve a hordónkénti 85,42 dollárt, ez november eleje óta a legmagasabb záróár. A WTI áprilisi jegyzése is emelkedett 1,9%-kal, így 81,26 dolláron zárt.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Az IEA negyedszer emelte meg a 2024-es olajkereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését november óta, a friss prognózis szerint a kereslet napi 1,3 millió hordóval fog nőni 2024-ben. Ez magasabb az előző havi becslésnél 110 ezer hordóval, de még mindig alacsonyabb a tavalyi 2,3 millió hordós növekedésnél.

Eközben az IEA visszavágta a kínálatnövekedésre vonatkozó előrejelzését: most azt várják, hogy az olajkínálat napi 800 ezer hordóval nő majd. A kínálatra negatívan hatnak a geopolitikai kockázatok, például hogy a támadások miatt zavarok tapasztalhatók a vörös-tengeri hajózásban. Az Oroszországból érkező jelentések szerint pedig az ukrán dróncsapások miatt csökkent az orosz tengeri üzemanyag-kivitel februárban.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: picture alliance via (c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten