Négymilliárd dolláros alkut köthet a Binance az amerikai igazságügyi minisztériummal

5 hónap ezelőtt 24

Portfolio 2023. november 20. 21:59

Források szerint az amerikai igazságügyi minisztérium és a Binance közötti tárgyalások kiterjednek arra a lehetőségre is, hogy Changpeng Zhao, a kriptopénz-tőzsde alapítója ellen büntetőeljárás indulhat az Egyesült Államokban.

Bár a vizsgálat lezárásának időpontja bizonytalan, a források szerint a hónap végén történhet bejelentés.

A Binance-et legalább 2018 óta vizsgálja a DOJ különböző ügyek miatt. A szövetségi ügyészek 2020 decemberében belső feljegyzéseket kértek a pénzmosás elleni belső gyakorlatokról és a Zhaót érintő kommunikációról.

A vizsgálat ráadásul csak egy a sok jogi és szabályozói kihívás közül, amelyekkel a Binance-nek szembe kell néznie az Egyesült Államokban. Júniusban az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) pert indított a Binance és Zhao ellen, azt állítva, hogy egy "bonyolult rendszert működtetnek az amerikai szövetségi értékpapír-törvények kijátszására". A Binance cáfolta ezeket az állításokat, és ígéretet tett arra, hogy határozottan megvédi a platformját.

Az árutőzsdei határidős kereskedési bizottság márciusban beperelte a Binance-t, mert állítólag "illegális" tőzsdét és "látszat" compliance programot működtetett, és az amerikai árutörvények "szándékos kijátszásával" vádolta őket. Zhao ezeket a vádakat "a tények hiányos ismertetésének" nevezte.

A 2021-es csúcsokhoz képest visszafogott kriptopiaci mozgások mellett a Binance nemcsak veszített piaci részesedéséből, de számos vezető is távozott a cégtől. A közelmúltban több kulcsember, köztük a stratégiai vezető, a főtanácsadó és a termékigazgató is elhagyta a kriptotőzsdét.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: 2023 Getty Images