Nehezen hihető magyarázatot adott a Gyermekvédelem az ifj. Orbán Győző és a K. Endre közti kapcsolatról szóló cikk törlésére

2 hónap ezelőtt 33

[sz]SZZS / Fotó: MTI/Máthé Zoltán[sz]

Ahogy arról mi is beszámoltunk, pár nappal azután, hogy kirobbant a kegyelmi botrány, előkerült egy „Ha a földhöz vágnak, újra fel kell állni” című, 2016. február 29-én megjelent cikk, amiben a bicskei gyermekotthon sportéletéről írnak. Ebben szóba került a birkózással szoros kapcsolatban lévő ifj. Orbán Győző (Orbán Viktor öccse), Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója is.

Az írás azután tűnt el a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) honlapjáról, hogy a Média1 e-mailben érdeklődött Havasi Bertalannál, a miniszterelnök sajtófőnökénél, hogy szerepelhetett-e ifj. Orbán Győző, vagy az ő nevéhez köthető sportegyesület neve a bicskei gyermekotthonnal kapcsolatos valamilyen dokumentumban.

[kapcsolodo]/letoroltek-a-cikket-amiben-orban-viktor-occse-es-a-bicskei-gyerekotthon-kapcsolatarol-irtak-a-gyermekvedelmi-foigazgatosag-honlapjan/[kapcsolodo]

A Média1.hu kérdésére azt válaszolták, hogy azért tették elérhetetlenné az ifj. Orbán Győző K. Endréhez és a bicskei gyermekotthonhoz való kapcsolódását érintő korábbi cikket, mert az intézménynél arculatváltást folyik.

A portál megjegyzi, hogy egy arculatváltásnál nem szoktak cikket eltávolítani, mert a keresőmotorok ezt a tartalmak eltávolításával büntetik.

Az eltávolított cikkről megjegyzik, hogy abban Orbán mint a birkózószövetség egyik vezetője azért szerepelt, mert birkózómeccseket szervezett az otthon lakói számára, Böjte atya pedig csapatával a határon túlról hozott gyerekeket.

A Media1 kérdést küldött az SZGYF-nek, hogy miért tűnt el a cikk, de nem kaptak választ. Kedden délben az SZGYF egyik, nevét nem vállaló munkatársa válaszolt a lapnak. Azt írják:

„Elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy

a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2023. szeptember 28-án arculatváltásba kezdett. Ennek részeként folyamatosan végzi honlapja tartalmának felülvizsgálatát, aktualizálását, az öt évnél korábban közzétett megjelenések archiválását.

Válaszadásunkig 791 közzétételt archiváltunk – többek között az Ön által kérdezett írást. Amennyiben igényli, úgy természetesen rendelkezésére bocsátjuk a 2016. február 29-én közzétett „Ha a földhöz vágnak, újra fel kell állni. Hódít a birkózás a gyermekotthonokban” című közlést, melynek hozzáférhetőségét – az előzőekre tekintettel – honlapunkon nem állítjuk vissza.”