Nekimehet az Európai Parlament Magyarországnak - Bajban a demokrácia?

1 hónap ezelőtt 12

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén április 10-én "Kínai rendőri tevékenység Európában" címmel vitát tartanak, amelyet az Újítsuk meg Európát! nevű liberális frakció kezdeményezett. A vita középpontjában

egy olyan új megállapodás áll, amely lehetővé teszi kínai rendőrök és magyar kollégáik közös járőrözését Magyarországon.

Az EP-képviselők által a Népszava birtokába került levélben felhívják a figyelmet arra, hogy Kínának hasonló egyezménye van Szerbiával is, és egy spanyol székhelyű civil szervezet 2022-es jelentése szerint a kommunista ország több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte, köztük mintegy 30-at az Európai Unió 14 tagállamában.

A jelentés nyomán az európai nemzeti hatóságok lépéseket tettek az illegális tevékenységek megszüntetése érdekében. Ezek a helyek állítólag adminisztratív segítséget nyújtottak külföldön élő kínai állampolgároknak, de gyanú szerint valójában megfigyelésre és disszidensek hazakényszerítésére használták őket.

Az EP-képviselők levelükben hangsúlyozták: "Ezeket a rendőrőrsöket és a kínai rendőrség jelenlétét arra használja [Kína], hogy megfenyegesse és elhallgattassa a másként gondolkodókat." A levél szerint

ezek a tevékenységek sértik a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, emellett veszélyt jelentenek az EU és tagállamai biztonságára.

A parlamenti liberálisok ezért sürgős intézkedéseket sürgetnek az Európai Bizottság és az EU Tanács részéről. Az áprilisi ülés során az EP-képviselők meghallgatják az Európai Bizottság és a tagállami kormányok képviselőinek véleményét, valamint a politikai frakciók állásfoglalásait is.

A magyar Belügyminisztérium és a kínai közbiztonsági minisztérium közötti megállapodás célja hivatalosan a turisták biztonságának javítása volt. A belügyi tájékoztatás szerint a kínai rendőrök nem fognak önállóan intézkedni vagy járőrözni. Az olasz hatóságok megszüntették ezt a gyakorlatot, miután 2022-ben fény derült illegális kínai rendőrörsök működésére országukban.

Címlapkép forrása: Shutterstock