Nem a baloldaliakat szarnak nevező, a pápát is gyalázó Javier Milei nyerte az argentin elnökválasztás első fordulóját, de bejutott a második körbe

6 hónap ezelőtt 18

A szavazatok 98 százalékos összesítése szerint a peronista Sergio Massa gazdasági miniszter végzett az első helyen az argentin elnökválasztás első fordulójában. A szavazatok 36,6 százalékát szerezte meg. A második helyen az előzetesen toronymagas esélynek mondott, anarchokapitalista Javier Milei végzett 30 százalékkal. Ők ketten jutottak a második körbe, a jobboldali pártkoalíció jelöltje, Patricia Bullrichet végzett a harmadik helyen 23,8 százalékkal.

Hogy Milei még dél-amerikai szemmel nézve is mennyire különcnek számít (szarnak nevezte a baloldaliakat, a kommunizmust terjesztő balos faszszopónak a pápát) és hogyan jutott Argentína odáig, hogy a szavazók nagy része tőle várja a megváltást, arról Bede Márton írt cikket.

A választás második fordulóját november 19-én tartják, addig bőven lesznek még a láncfűrészes, dollárszórós kampányrendezvényeknél is meglepőbb dolgok.