“Nem akarom, hogy hirdessenek, baszódjanak meg” - mondta Elon Musk a Twitter egykori hirdetőiről, majd a színpadról keresni kezdte a Disney vezérigazgatóját

5 hónap ezelőtt 10

Egészen bizarr fordulatokat hozott Elon Musk, a Tesla és az X tulajdonosának első nyilvános fellépése azóta, hogy két héttel ezelőtt eddigi talán legkínosabb botrányába keveredett egy antiszemita posztja miatt - derül ki a CNN tudósításából. Musk a New York Times által szervezett DealBook Summit nevű konferencián ült le egy durván egyórás pódiuminterjúra, aminek a fő témája az a november 17-ei bejegyzése volt, ami miatt hirdetők serege hagyta ott a közösségi oldalt. Főleg amerikai médiacégek, olyanok mint a Disney, a Paramount, az NBCUniversal, a Comcast, a Lionsgate vagy a Warner Bros. Discovery.

Musk egyfelől arról beszélt, hogy "hülye" volt, nagyon sajnálja, ez volt élete “szó szerint legrosszabb és legostobább bejegyzése a harmincezerből.” Azt is mondta magáról, hogy nem antiszemita, sőt egyesen filoszemitának tartja magát.

Másfelől, amikor a moderátor a platformot az inkriminált bejegyzés miatt elhagyó nagy hirdetőkre terelte a szót és megkérdezte, hogy Musk tényleg nem akarja-e, hogy ezek a cégek náluk hirdessenek, a milliárdos kikelt magából.

“Nem akarom, hogy hirdessenek. Ha valaki hirdetéseken keresztül vagy pénzzel próbál engem zsarolni, az baszódjon meg.“ Majd rövid hatásszünet után, a moderátor látható döbbenetére lassan, tagoltan megismételte: “Az. Baszódjon. Meg. Így világos?” Majd, tovább fokozva a helyzetet, lenézett a színpadról és a Disney a konferencián korábban szintén fellépő vezérigazgatóját, az egyébként zsidó Bob Igert megszólítva azt mondta: “Hé, Bob! Ha itt vagy a nézőtéren, hát ezt gondolom.”

Ha a következő napokban "Go fuck yourself" szövegű mémmel találkozol, az emiatt lesz.

A beszélgetés további részében Musk azt bizonygatta, hogy a napokban tett váratlan izraeli villámlátogatásának, ami során megnézett egy Hamász által megtámadott kibucot, találkozott túszok családtagjaival, Netanjahu miniszterelnökkel és Herzog elnökkel, nem volt semmi köze a történtekhez. Musk azt mondta saját magáról, hogy ő jó ember, de nem fog nyilvánosan “sztepptáncolni”, hogy ezt bebizonyítsa. Mindeközben az egyik túsz családtagjától kapott nyakláncot viselte.

Az ugyanezen a konferencián szintén jelen lévő Herzog izraeli elnök egy másik beszélgetés során diplomatikusan azt mondta, hogy érdekes és kölcsönösen gyümölcsöző volt a megbeszélése Muskkal és reméli, hogy az üzletember mutatni is fog valamit az ott kilátásba helyezett, antiszemtizmuselllenes fellépéséből.

Az egész botrányt Musk egyik november 17-én kirakott bejegyzése váltotta ki, amiben a milliárdos egy klasszikus antiszemita összeesküvés-elméletet hirdető másik posztot, ami arról szólt, hogy a zsidók szítják a gyűlöletet a fehérek ellen és küldik a migránshordákat a nyugati országokba, azzal a szöveggel retweetelt, hogy "Kimondtad a tényleges igazságot."