Nem avatkozik bele az olasz kormány a letartóztatott szélsőbalos aktivista ellen indított eljárásba

2 hónap ezelőtt 12

Hétfő este Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményt adott ki arról, hogy tiszteletben tartják Magyarország szuverenitását, és nem avatkoznak bele a letartóztatásban lévő olasz antifa-aktivista ellen zajló eljárásba. Nem kezdeményezik azt sem, hogy a nőt házi őrizetbe helyezzék.

A miniszterek azután adták ki a közleményt, hogy találkoztak a letartóztatásban levő Ilaria Salis édesapjával, Roberto Salis-szal és a nő ügyvédjével, Eugenio Lascóval.

Salis ellen bűnszervezetben - háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként - elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat a tavalyi kitörés napján történt utcai támadások miatt.

Komoly feháborodást váltott ki Olaszországban, hogy a nőt vezetőláncon vitték be a tárgyalóterembe. A család és olasz jogvédők szerint rendkívül rossz körülmények között tartják fogva Budapesten.

A két politikus közleményében az áll, hogy figyelemmel kísérik Salis ügyét, elkötelezettek a vád alá helyezett olasz állampolgárok jogainak tiszteletben tartatása iránt, de minden állam jogi önállósággal rendelkezik, nem avatkozhatnak bele az eljárásba.

Salisék azt szerették volna elérni, hogy a nőt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe a bírósági tárgyalás időszakára, de ez Tajaniék szerint nem lehetséges. Ez az az eljárásrendtől eltérő bánásmódot jelentene, írják, ami a külföldi igazságügyi szervek számára elfogadhatatlan lenne.

Tajani elismételte, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen beszélt az ügyben Orbán Viktorral, és maga is egyeztetett Szijjártó Péter külügyminiszterrel.

Az igazságügyminiszter annyit tett hozzá a jogi helyzethez, hogy a vádlott védelmének kell szorgalmaznia a házi őrizetbe helyezést, amit az esetleges büntetőítéletet követően Salis olaszországi börtönbe való áthelyezése követhet. Az ügyvéd szerint a miniszterek kizárták annak lehetőségét, hogy Salist az eljárás lezárulása előtt Olaszországban helyezzék házi őrizetbe.

Salis apja csalódottan nyilatkozott a találkozó után. Szerinte a kormány nem tesz semmit az ügyben, minden a magyar bíróságon áll, miközben lánya a börtönben „akár meg is halhat”.

Tajani február 8-án tart parlamenti beszámolót a Salis-ügyről. (MTI)