Nem csitulnak a gazdák, Varsóban is tüntetést tartottak

2 hónap ezelőtt 10

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.

Több tízezren, a varsói főpolgármesteri hivatal szerint mintegy tízezren vettek részt gazdák által szervezett tiltakozáson Lengyelországban. Az egész országból érkező földművesek mellett más szakmák is képviseltették magukat, köztük erdészek és sziléziai bányászok. A német és a bolgár agrárszervezetek képviselői is a helyszínre érkeztek.

Slawomir Izdebski, az OPZZ szakszervezet agrártagozatának elnöke a tiltakozást nyitó felszólalásában megerősítette: a gazdák három fő követelménye

  • a zöld megállapodás elutasítása,
  • az ukrajnai gabonaimport leállítása és
  • a prémes állatok tenyésztésének megőrzése.

„A kormány előbb-utóbb meg kell hogy egyezzen velünk” – hangsúlyozta Izdebski.

A lengyel zászlókat lobogtató tiltakozók a belvároson át, a központi pályaudvartól a parlament épületéig, majd a kormányhivatal székháza elé vonultak.

Currently, in Warsaw, Poland, farmers are protesting against EU regulations and the influx of inexpensive natural product imports from Ukraine. The farmers plan to march toward the parliament building in demonstration. pic.twitter.com/PbG3E3qGd9

— Aprajita Nefes 🦋 Ancient Believer (@aprajitanefes) February 27, 2024

A szervezők jelezték, hogy amennyiben követeléseik nem teljesülnek, március 6-án újabb, traktoros varsói tüntetést szerveznek.

A tüntetők küldöttségét Szymon Holownia házelnök fogadta az irodájában, aki megértését fejezte ki követeléseik iránt, bár megjegyezte: a parlament „nem mindenre van hatással, mert az nem a kormány”.

Szczepan Wójcik, a gazdaküldöttség egyik résztvevője később a szejm előtt összegyűlt tömeggel tudatta: a találkozó egyetlen konkrét eredménye, hogy a házelnök a kormányzat és a gazdák képviselőiből álló munkacsoportok felállítását ígérte meg. A lengyelországi tiltakozások viszont addig tartanak, amíg a gazdák követelései nem teljesülnek – jelentette be Wójcik.

A gazdák küldöttsége a kormányfői hivatalban is járt, ahol Jan Grabiec, az intézményt vezető miniszter fogadta a csoportot. „Nem intéztünk el semmit, a tüntetések folytatódnak” – jelentette ki a találkozó után Wójcik.

A rendőrség szerint a tüntetéskor komoly incidens nem történt.

A gazdák a február 9-én indított, bejelentésük szerint március 10-ig tartó tiltakozás keretében lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon, és az ukrán határátkelőket is blokád alatt tartják. Kedden Varsó környékén több közúti csomópontot torlaszoltak el traktorokkal.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM