„Nem teljesítettük küldetésünket” – lemondott az izraeli hírszerzés feje

1 hét ezelőtt 9

[sz]FM. Kép: krystianwin / Pixabay.com[sz]

Benyújtotta lemondását hétfőn Aharon Haliva, az izraeli katonai hírszerzés vezetője, amiért nem tudta megakadályozni a Hamász palesztin terrorszervezet támadását 2023. október 7-én – derül ki az izraeli hadsereg közleményéből, melyet az MTI idéz. A vezérkari főnök elfogadta Haliva lemondását.

A katonai hírszerzés távozó vezetője már nem sokkal a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadást követően közölte, hogy úgy érzi, őt terheli a felelősség, amiért az megtörténhetett. Úgy fogalmazott:

„Nem teljesítettük küldetésünket. Örökké magammal hordom a fájdalmat”.

A katonatiszt bejelentette, hogy miután jelenleg gyakorlatilag már véget ért a gázai háború, úgy döntött, beváltja korábbi ígéretét, és lemond. Haliva levelében állami vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta a személyes felelősség meghatározására, amiért a Hamász támadása meglepetésként érte a katonai és a politikai vezetést.

Október 7. óta kiderült, hogy a katonai hírszerzés nem volt tisztában a Gázai övezetben történő eseményekkel, nem tudta megfelelően értelmezni a közelgő támadásra utaló jeleket, s még a tömeggyilkosság előtti napokban is félreértelmezte a Hamász és az Iszlám Dzsihád kiképző műveleteit.

Haliva nem vett részt a támadás előtti éjszakán a legmagasabb katonai vezetés konzultációján, miután jelzéseket észleltek arról, hogy valami történik a gázai határon. Aznap hajnalban a hadsereg vezérkaránál megbeszélést tartottak, de a döntést másnap reggelre halasztották. A Hamász támadása helyi idő szerint reggel fél 7-kor kezdődött.

[kapcsolodo]/kina-titokzatos-katonai-projektekre-keszulhet-az-urben-a-nasa-vezetoje-szerint/[kapcsolodo]