Nem tetszik Berettyóújfalu fideszes polgármesterének, hogy a településen szállásoltak el a BMW-gyáron dolgozó vendégmunkásokat

6 hónap ezelőtt 20

Újra használják a korábbi kollégiumot Berettyóújfaluban, a magántulajdonban lévő épületben 70 vendégmunkást szállásoltak el. A többségük indiai, de van három moldáv is. A BMW-gyárat építik Debrecenben. Hajnali ötkor kelnek, hatra jön értük a busz, este hétre érnek vissza - derül ki az RTL híradó beszámolójából.

A riportból nem derült ki, hogy bármilyen problémát okoztak volna, ahogyan a berettyószentmártoni szabadidőközpontban lévő 80 vendégmunkásról sem hallani ilyet. Ennek ellenére Berettyóújfalu fideszes polgármestere, Muraközi István nem örül a vendégmunkásoknak. Mint mondta, ellenőrzést kért a hatóságoktól,

de az önkormányzatnak valójában nincsen semmilyen jogköre. Senki nem is kérdezte meg őket a vendégmunkások érkezéséről, de azért azt mondta, hogy mostantól csak akkor támogatják külföldi munkások elszállásolását, ha a településen dolgoznak, és a szállásuk csak ipari területen lehet. Vagyis nem a lakóövezetben.

A jegyzővel indított hatósági vizsgálat szerint a magánkézben lévő, munkásszállóvá lett kollégiumban a helyiségekben csak emeletes ágyak vannak, nincs központi fűtés, elektromos fűtéssel próbálják melegíteni a szobákat. Ez szerinte tűzbiztonsági kockázatot jelent.

A vendégmunkások nevében nyilatkozó indiai férfi azt mondta, hogy hamarosan az a készülő BMW-gyár területén épülő konténerházakba költöznek.