Nem tud leszállni a Holdon az amerikai szonda Weöres Sándor versével

3 hónap ezelőtt 13

Az amerikai űrügynökség által pénzelt eszközzel műszaki hiba miatt meg fog szakadni a kapcsolat, mielőtt a Holdat elérné.

Hivatalosan is sikertelennek nyilvánították az amerikai Astrobotic privát holdi leszállóegység, a Peregrine küldetését – közölte a CNN.

Miközben az elmúlt években Oroszország, Izrael, Japán, Kína és India megpróbált saját eszközzel leszállni a Holdon (közülük Kína és India járt sikerrel), az utolsó amerikai leszállóegység több mint fél évszázada, 1972-ben járt utoljára a szomszédos égitesten.

Az Astrobotic a NASA holdi kereskedelmi teherszállító programja, a CLPS egyik nyertese – ez a hat éve indult program 2,6 milliárd dollár értékben szerződött tucatnyi magáncéggel különböző eszközök megépítésére és Holdra juttatására. A program első megvalósult küldetése a Peregrine, amely nevét a vándorsólyomról (Falco peregrinus) kapta. A vándorsólyom ragadozó madár lévén képes zuhanórepülésben 322 kilométer/órás sebességgel lecsapni, ezzel a leggyorsabb földi állat.

Valahol ereszt

A Peregrine hétfőn indult útnak a United Lanuch Alliance (ULA) űrcég Vulcan Centaur típusú hordozórakétáján, de rakétáról leválva azonnal gondok adódtak: az eszköz nem tudott megfelelően pozíciót változtatni, hogy napelemeit a Nap felé fordíthassa. A földi irányítók megállapították, hogy a fedélzeti meghajtó rendszer üzemanyagának szivárgása okozza a problémát. Az eszközt és napelemeket ugyan sikerült a megfelelő szögbe állítani, de a szivárgás miatt ehhez a hajtómű folyamatos üzemeltetésére van szükség, ami 

elfogyasztja az üzemanyagot, egyben meghiúsítja a holdra szállást.

Az Astrobotic munkatársai hétfőn úgy számoltak, hogy a szondának még 40 órára elegendő üzemanyaga van, napelemei eddig tudnak energiát biztosítani. A Peregrine-nel még azelőtt megszakad a kapcsolat, hogy a Hold közelébe érne. A szakemberek addig tartják a kapcsolatot és tapasztalatot gyűjtenek az egyébként működő egységgel. A cég közleménye szerint eközben már a következő küldetésre készülnek, ami a SpaceX rakétáján még idén elinduló Griffin lesz. 

A Griffin egy nagyobb leszálló egység, amely a NASA Viper roverét viszi magával, amivel a tervek szerint jeget keresnek majd a Hold felszínén.

A Peregrine maga a NASA hat különböző tudományos műszerét szállította, valamint a Carnegie Mellon Egyetem és a mexikói űrügynökség egy-egy mini holdjáróját, a fedélzetén volt továbbá 13 időkapszula besorolású egyéb teher, amelyek között volt kriptovaluta, fotó, könyv, és a magyar Puli Space Téridő Plakettje, rajta magáncégek üzeneteivel, Weöres Sándor versével és Bay Zoltán fizikus munkássága előtti tisztelgéssel. A szállítmány ez utóbbi részében kapott helyet a Celestis űrtemetkezési vállalat emberi hamvakat tartalmazó űrkapszulája is, amely miatt a navajo törzs tiltakozott, mondván hogy megszentségteleníti a Holdat.

A holdra szállás végrehajtásával próbálkozó következő amerikai magáncég a houstoni Intuitive Machines lesz, amely Nova-C nevű leszállóegységével szintén a CLPS-program keretében a SpaceX Falcon 9-esén startol februárban.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM