Nem ünnepli meg a Fidesz az európai uniós csatlakozás 20. évfordulóját

2 hét ezelőtt 15


[sz]Malinovszki András / Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher[sz]

Május elsején lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulója, de az Orbán-kormány nem tervez ünnepséget tartani ebből az alkalomból – értesült a Szabad Európa.

A portál emlékeztet, hogy ez azért is érdekes, mert pont két hónappal később (2011 után ismét) Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke.

Idén március 15-én Orbán Viktor (aki ellenzékben kifejezetten sokat hivatkozott az EU értékeire, és a baloldali kormányok állítólagosan azzal ellenkező politikai tetteire) már egyenesen harcot hirdetett Brüsszel ellen. Mint fogalmazott: „Tudjuk, hogyan rendezzük át az EU-t, itt az ideje, hogy a helytartótanács Brüsszelben is reszketni méltóztassék”.

Az Eurobarometer felmérése szerint ugyanakkor a magyar válaszadók 77 százaléka úgy látja, hogy hazánknak előnyére vált a két évtizede tartó uniós tagság, és csak 17 százalékuk gondolja ennek határozottan az ellenkezőjét.

A magyarok közül ráadásul tízből heten valószínűnek mondták a részvételüket a június 6. és 9. közötti EP-választáson is, ha azt a következő héten tartanák.

A magyarok kétharmada derűlátó, egyharmada pedig borúlátó az EU jövőjét illetően.

A portál emlékeztet, hogy tíz évvel a magyar tagság kezdete után, a harmadik Orbán-kormány hivatalba lépésekor lekerült a parlamentről az Európai Unió zászlaja, és azóta sem került vissza.

A Szabad Európa úgy értesült, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök meghívást kapott Strasbourgba, ahol viszont a tíz tagország akkori vezetőivel megünneplik az unió történetének legnagyobb bővítését. Medgyessy volt a miniszterelnök 2004. május 1-jén, amikor hazánk hivatalosan is az EU tagja lett.

[kapcsolodo]orban-brusszelben-magyarorszag-nem-akar-kevert-tarsadalmat-meg-akarja-vedeni-a-hatarait[kapcsolodo]