Németország 500 millió euró értékben fegyvert és lőszert szállít Ukrajnának

1 hónap ezelőtt 8

Németország 500 millió euró értékben szállít fegyvereket és lőszert Ukrajnának – jelentette be kedden Boris Pistorius védelmi miniszter. A hazai munkaerő- és lőszerhiány ellenére Berlin ígéretet tett arra, hogy idén 7 milliárd eurót fordít katonai támogatásra a kijevi rezsimnek.

Ismét összeállítottunk egy közel félmilliárd euró értékű segélycsomagot” – mondta Pistorius újságíróknak az úgynevezett ukrán védelmi kontaktcsoport ülésén kedden a Ramstein amerikai légibázison.

A csomag 10 ezer tüzérségi lövedéket tartalmaz majd a Bundeswehr (német hadsereg) készleteiből, a szállítások “azonnal” megkezdődnek – mondta Pistorius. A miniszter hozzátette, hogy 100 gyalogsági járművet és 100 páncélozatlan járművet is küldenek.

Németország egy nagyobb, Csehország által vezetett kezdeményezés keretében 180 000 lövedéket is vásárol nem uniós beszállítóktól, további 100 000-et pedig közvetlenül védelmi vállalkozóktól – jelentette be Pistorius.

Németország Ukrajna második legnagyobb nyugati támogatója, csak az Egyesült Államok előzi meg. A Kieli Világgazdasági Intézet által összeállított adatok szerint Berlin eddig 22 milliárd euró támogatást nyújtott Kijevnek, ebből 17,7 milliárd euró katonai célút. Ha az EU-n keresztül átutalt támogatásokat is beleszámítjuk, Németország összesen 28 milliárd eurót adott át Ukrajnának – közölte Olaf Scholz kancellár februárban.

Scholz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban “hosszú távú” biztonsági paktumot írt alá, amelynek értelmében a német kancellár ígéretet tett arra, hogy idén további 7 milliárd euró katonai támogatást ad Ukrajnának, és a következő évtizedben is folytatja a kijevi rezsim felfegyverzését.

Ez a kiadás azonban ártott Németország saját katonai felkészültségének. Egy múlt héten közzétett parlamenti jelentés lőszer-, pótalkatrész-, tank-, hajó- és repülőgéphiányt, valamint elöregedő és csökkenő létszámú élőerőt állapított meg.

Bár ezek a problémák már az ukrajnai konfliktust megelőzően is fennálltak, a jelentés szerint ezek a problémák “még súlyosabbá” váltak, mióta Scholz elkezdett fegyvereket és felszereléseket kivonni a német készletekből, hogy azokat Ukrajnába küldje. Annak ellenére, hogy Scholz 2022-re 100 milliárd eurós újrafegyverkezési programot jelentett be, a német katonák tavaly a New York Timesnak elmondták, hogy még mindig nincs megfelelő lőszerük a kiképzési gyakorlatokhoz, nem megfelelő minőségű laktanyákban laknak, és nem tudtak tüzelni a Bundeswehr legújabb, Ukrajnába küldött ágyúival.