Nemzetbiztonsági kockázatnak minősítettek egy tanárt, aki részt vett két éve a pedagógustüntetésen

2 hónap ezelőtt 12

Pert indított egy tanár, miután nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették – írja a hvg.hu.

A pedagógus a TASZ segítségével pereli a Rogán Antal-féle Nemzeti Információs Központot.

Koczka István, a Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskola és Gimnázium tanára. Jogszerűen vett részt 2022 decemberében a pedagógustüntetéseken. A részvétele miatt akkor nem érte semmilyen retorzió, még ma is tanít.

Mikor 2023-ban önkéntesnek jelentkezett Ferenc pápa magyarországi látogatására, akkor közölték vele, hogy a Biztonsági Háttérellenőrzést Koordináló Rendszer jelzést kapott. Eszerint a regisztrációjának elfogadása büntetőjogi, közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországra nézve, ezért nem vehet részt az eseményen.

Mikor meg akarta tudni, milyen indokkal lett nemzetbiztonsági kockázat, nem kapott választ. Bűntetlen előéletű, soha semmilyen ügyben nem merült fel vele szemben gyanú.

A TASZ a tanár ügyében a Nemzeti Információs Központhoz fordult. Ők azt válaszolták, hogy az is nemzetbiztonsági kockázattal járna, ha kiderülne, hogy a tanár miért nemzetbiztonsági kockázat.

Most Koczka a TASZ segítségével pert indított. Szeretnék megtudni, hogy melyik titkosszolgálat, mikor, milyen okból gyűjtött róla adatokat, és miért került a nemzetbiztonsági szempontból kockázatos személyek listájára – írja a lap.

[kapcsolodo]/veletlenul-egy-volt-kiberfelderitot-hivtak-fel-a-banki-csalok-masfel-oran-at-szivatta-oket/[kapcsolodo]