Nemzeti gyásznap volt Oroszországban - a nap hírei

1 hónap ezelőtt 11

Négyen meghaltak és többen megsérültek, amikor az Esztergom Rallyn egy jármű lesodródott az útról és a nézők közé hajtott. Az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya szerint nyolcan kerültek kórházba, ketten súlyos állapodban vannak, egyikük gyerek. A helyszínre nyolc mentőautó és négy mentőhelikopter érkezett. A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerint a raliversenyen részt vevő jármű eddig tisztázatlan okból sodródott le az útról Lábatlan és Bajót között.

Megkezdődött az orosz kulturális központ elleni terrortámadásban életüket vesztett emberek azonosítása - közölte a moszkvai egészségügyi minisztérium. Oroszországban ma nemzeti gyásznap volt. A péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett. A halottak közül három gyerek volt. A sérültek közül 142-t kórházba szállítottak, többek állapota súlyos. A terrortámadás négy közvetlen végrehajtóját a Nyomozó Bizottság moszkvai székházába szállították, egy kormánypárti képviselő szerint mind a négyen tádzsik állampolgárok. Az üggyel kapcsolatban összesen 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Közben az Iszlám Állam hírügynöksége új felvételeket tett közzé a terrortámadásról. A videókat a fegyveresek készítették, miközben a krasznogorszki koncertteremben vadásztak az emberekre.

Az oroszországi merénylet áldozataiért imádkozott Ferenc pápa virágvasárnap, a római Szent Péter téren bemutatott mise végén. A szertartás a húsvéti hagyomány szerint körmenettel kezdődött. A katolikus egyházfő nem olvasta fel beszédét, homília helyett rövid néma csendet tartott.

Izrael hadműveletet indított Hán-Júniszban vasárnap hajnalban - jelentette be a hadsereg szóvivője. A hadsereg a város nyugati részén fekvő al-Amal negyedben indított támadást a Hamász létesítményeinek és haderejének felszámolására. A légierő vadászgépei mintegy negyven célpontot semmisítettek meg, köztük katonai épületeket, alagutakat.

Gázai tűzszüneti határozatról szóló szavazásra készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Pénteken nem sikerült elfogadni az Egyesült Államok javaslatát a fegyverszünetről Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus kapcsán a tanácsnak. Az újabb dokumentum a ramadán időszakára szorgalmaz azonnali humanitárius tűzszünetet.

Szlovákiában Ivan Korčok és Peter Pellegrini került az elnökválasztás második fordulójába. A korábbi külügyminiszter a szavazatok 42,5 százalékát kapta, a második legnagyobb kormánypárt, a Hang elnöke 37 százalékot szerzett. A második fordulót április 6-án tartják akkor már a szavazáson részt vevők többségének voksa is elég lesz a győzelemhez. Az államfőválasztás első körében még 4-en szereztek 1 százalékot meghaladó szavazatot, köztük Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség elnöke, akire a választók 2,9 százaléka szavazott.

Itthon júniusban 11 településen változik az önkormányzati választás módja. 7 helyen egyéni listán választják meg a képviselőket, mivel 10 ezer alá csökkent a települések lakosainak száma. Ezeken a helyeken a korábbi 11-ről 8 tagúra csökken a képviselő-testület. 4 városban 10 ezer fölé nőtt a lakosok száma, így vegyes választási rendszerben bonyolítják le a voksolást. Budapest első, 5., 11., 14. és 15. kerületében, valamint 7 városban marad ugyan a vegyes választási rendszer, de kevesebb választókerület lesz.

Perlai Zoltán a Demokratikus Koalíció politikusa nyerte meg a budafok-tétényi ellenzéki előválasztást. Perlai Zoltánt az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is támogatta és a momentumos Havasi Gábort győzte le. Az előválasztási megállapodás alapján Perlai Zoltán jelölheti ki az ellenzék valamennyi kerületi képviselő-jelöltjét.

Megdőlt tegnap a fővárosi napi szélrekord. A János-hegyen óránkénti 100 kilométeres széllökést mért a HungaroMet. A korábbi rekordot 2020-ban - szintén a János-hegyen - regisztrálták, akkor óránkénti 93,6 kilométer volt a napi legmagasabb széllökés erőssége Budapesten.

Átadták a Makovecz Imre tervei alapján épült Hagymatikum új épületrészét Makón. A 12 milliárd forintos költségvetésű fejlesztés megduplázta a 12 éve megnyílt fürdő jelenlegi kapacitását. A fürdő különlegessége az az Atlantisz világát megidéző részleg, ahol egyedi szoborcsoportok, fényjátékok színesítik a kikapcsolódást.

Megállapodtak a sztrájk felfüggesztéséről a Magyar Állami Operaház vezetői és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek. Az egyezség szerint az Opera az év második felében két részletben összesen 30 százalék alapbéremelést biztosít munkatársai számára, A kollektív szerződés megfogalmazása még tart, de legkésőbb április 30-ig aláírják a sztrájkot végleg lezáró megállapodást.

Elhunyt Eötvös Péter, Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus. A magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja karmesterként főleg 20. századi zeneszerzők műveit vezényelte. Türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után érte a halál, nyolcvanéves volt.