Netanjahu: sikeresen visszavertük Irán hatalmas drón- és rakétatámadását

2 hét ezelőtt 15

Izrael sikeresen visszaverte Irán hatalmas drón- és rakétatámadását – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök. Kommentárja azután hangzott el, hogy az izraeli hadsereg azt állította, hogy a beérkező légi objektumok 99%-át elfogták.

Teherán a hétvégén “kiterjedt” támadássorozatot indított a zsidó állam ellen, amely az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint több mint 300 különböző típusú rakétát és kamikaze drónt tartalmazott. A támadás megtorlás volt azért, amiért Irán szerint a hónap elején izraeli légicsapás érte damaszkuszi konzulátusát, amely több magas rangú iráni katonatisztet megölt.

Vasárnap, a támadás óta tett első nyilvános nyilatkozatában Netanjahu rövid közleményt adott ki, amelyben a támadás visszaverésének sikerét állította.

“Elfogtuk. Blokkoltuk. Együtt győzni fogunk” – írta az X-en (korábban Twitter).

Ezeket a megjegyzéseket Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter is megismételte, aki ragaszkodott ahhoz, hogy Izrael, az Egyesült Államok és partnerei “páratlan módon hiúsították meg ezt a támadást”. Azt is mondta, hogy a támadás segített abban, hogy a világ lássa “Irán igazi arcát, amelyet terrorista államnak” nevezett.

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője úgy értékelte, hogy “az izraeli terület felé indított fenyegetések 99 százalékát sikerült elfogni”, és “nagyon jelentős stratégiai eredményként” üdvözölte a fejleményt. Elmondta, hogy ez az IDF technológiai fölényén és egy erős koalíció támogatásán alapult.

Ugyanakkor az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) közölte, hogy Teheránnak sikerült “fontos katonai célpontokat” eltalálnia és megsemmisítenie, további részletek közlése nélkül. Az IDF korábban elismerte, hogy egyik katonai bázisán kisebb károk keletkeztek.