„Nincs bizonyíték, nincs bizonyíték” – megdöbbentő hangfelvétel a Real–Barca botrányáról

1 hét ezelőtt 5

GettyImages-2149570670

Nem csillapodnak a kedélyek a Real Madrid–Barcelona-csúcsrangadó után Spanyolországban. Noha már két napja a mérkőzésnek, továbbra is meghatározó eleme a közbeszédnek Lamine Yamal fantomgólja. Egy frissen nyilvánosságra hozott hangfelvétel bizonyítja, a játékvezetőnek és a VAR-szobában ülőknek fogalmuk sem volt arról, bement-e a labda, vagy sem, ugyanis nem állt rendelkezésükre megfelelő képanyag.

Mint beszámoltunk róla, a Real Madrid emlékezetes mérkőzésen 3–2-re legyőzte a legnagyobb rivális FC Barcelonát a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 32. fordulójában, ezzel lényegében lezárta az aranyéremért folytatott csatát – 11 pontra növelve előnyét a tabella élén.

A Barca fiatalja, Lamine Yamal a meccs 22. percében, 1–1-es állásnál jó eséllyel gólt szerzett, ám mivel nem volt olyan kamerakép, ami alapján egyértelműen meg lehetett volna határozni, a labda teljes terjedelmében áthaladt-e a gólvonalon, a VAR nem segíthetett felülbírálni a pályán hozott ítéletet. A történethez tartozik, bár korábban a spanyol bajnokság klubjai döntő többséggel megszavazták a többi topligában működő gólvonal-technológia bevezetését, mivel a ligaelnök Javier Tebas sokallta annak 3 millió euró körüli díját, még mindig nem alkalmazzák a bajnokságban.

Pedig utóbbi eszközzel pillanatok alatt hitelt érdemlően kiderült volna, gól született vagy sem Yamal lövéséből.

A találkozó a 92. percben született Jude Bellingham-góllal a Real javára dőlt el, így a történtek miatt még paprikásabb volt Xavi Hernández, a Barcelona vezetőedzője, amikor a Yamal-esetről kérdezték. A szakember a liga szégyenének titulálta, hogy még mindig nincs gólvonal-technológia a spanyol élvonalban. Hasonló kritikát fogalmazott meg a Barca kapusa, Marc-André ter Stegen is. Joan Laporta klubelnök pedig kijelentette, a végsőkig hajlandó elmenni azért, hogy kiderüljön az igazság, ha pedig bebizonyosodik, hogy Yamal lövéséből szabályos gól született, újrajátszást fognak kezdeményezni.

A spanyol szövetség (RFEF), – részben – válaszul a Barcelona felszólítására, kiadta a hangfelvételt, tanúsítandó, mi történt a VAR-szobában és a pályán Yamal fantomgólja után. Az anyagot közlő lapok megjegyzik, a felvétel kezdete előtt a mérkőzés játékvezetője, César Soto Grado jelezte a korábban Angliában futballozó, ott a gólvonal-technológia működéséhez szokott Ilkay Gündogannak, ilyen eszköz a La Ligában nem áll rendelkezésükre, amin a német középpályás is megrökönyödött…

És akkor most a felvétel leirata:

„Állítsd meg azon a ponton, amikor érinti Lunyin kesztyűjét, és onnan visszapattan” – hallható az egyik személy hangja a VAR-szobából.

„César, várj egy pillanatot, meg kell néznünk minden szöget, hogy megtaláljuk a bizonyítékot, egyelőre nincs meg” – mondja egy másik hang.

„Lunyin teste takarja előlünk. Várj egy pillanatot, még mindig keressük a bizonyítékot. Ez a kép nem megfelelő (első szög), ez sem lesz jó (második), és még ez sem (harmadik). Keressük tovább… Ez sem jó (negyedik), és ez sem (ötödik), meg ez sem (hatodik).”

„Nem kell sietnünk, ez egy rendkívül fontos döntés. Nem kell sietnünk, nézzétek meg minden szögből” – nyugtatja a VAR-személyzetet Soto Grado.

„Megerősítjük, nincs több kameraképünk.”

Ekkor Soto a játékosokat kezdi nyugtatni: „Nem kapkodunk, a legjobb most kivárni. Ki kell várnunk.”

Végezetül a VAR-szoba közli a játékvezetővel: „César, César, sarokrúgással kell folytatnunk a játékot. Egyszerűen nincs, ami bizonyítaná, hogy a labda bement, úgyhogy szöglet. Nincs bizonyítékunk, hogy a labda bent volt, ezért szöglet jön.”

A videóbírói rendszer működésének egyik alapelve, hogy csak abban az esetben bírálhatja felül a játékvezető pályán hozott ítéletét, ha a képanyag alapján egyértelmű a tévedés. Mivel itt – ahogyan azt a fenti leírat is megerősíti – nem állt rendelkezésre olyan felvétel, amely ezt megtette volna, nem is lehetett más a döntés, mint, amit a pályán Soto Grado meghozott: ő pedig nem ítélt gólt, hagyta folyni a játékot, majd csak akkor várt ki a VAR-szoba miatt, amikor a labda szögletre vágódott.

Mindez egyúttal azt is jelenti, jó eséllyel sosem fogjuk megtudni, benn volt-e a labda Yamal lövése után. A spanyol bajnokság szabályzata alapján azonban emiatt aligha lesz újrajátszás, a katalánok kénytelenek elképesztő pechként elkönyvelni a történteket.

LABDARÚGÁS
SPANYOL LA LIGA, 32. FORDULÓ
Real Madrid–Barcelona 3–2 (Vinícius Jr. 18. – 11-esből, L. Vázquez 73., Bellingham 90+2. ill. Christensen 6., Fermín López 69.)

(Borítókép: Jose Manuel Alvarez/Quality Sport Images/Getty Images)

Index könyvek

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM