Nincs ennél röhejesebb öngól, az 1997-es finn–magyar bohózata a fasorban sincs

1 hónap ezelőtt 13

Néha érdemes megnézni egzotikus tájak futballbajnokságain készült felvételeket, mert ha szerencséje van az embernek, akkor feledhetetlen gólokkal találkozik. Mint például a Cruzeiro–Tombense brazil tartományi mérkőzésen. Igaz, ez csak egy öngól, de annak a legparádésabb fajtájából.

Sokáig azt hittük, az 1997-es Finnország–Magyarország világbajnoki selejtező hajrájában lőtt Teuvo Moilanen-gólnál nem volt röhejesebb öngól a futball történetében – azzal egyenlített ki 1-1-re Csank János válogatottja a 90. percben, és harcolta ki a pótselejtezőt, amit aztán 1-12-es összesítéssel elbukott Jugoszlávia ellen , de kiderült, lehet fokozni a fokozhatatlant. Ami ugyanis Brazíliában, a CruzeiroTombense mérkőzésen történt, arra nehéz adekvát jelzőket találni.

 A 69. percben jártunk, 1-1 volt az állás, és a Cruzeiro támadott. A Tombense védelme fel akart szabadítani, Guilherme Santos saját játékostársába, Roger Carvalhóba rúgta a labdát, aki a földön fetrengve Wesley-t találta telibe, róla pedig Felipe García kapus hálójába vágódott a labda. Ezzel lett 2-1 a Cruzeirónak, a gólt megelőző utolsó négy labdaérintés a Tombense játékosaié volt, a meccset végül 3-1-re nyerte meg a Cruzeiro.

Az embernek ilyenkor eszébe jut az 1997-es MagyarországFinnország világbajnoki selejtező 90. percének eseménysora. A finnek 1-0-ra vezetnek, ha kihúzzák, ők vívhatnak pótselejtezőt a jugoszlávokkal a kijutásért az 1998-as franciaországi vb-re.

Magyar szöglet balról, Kereszturi András íveli be a labdát. A hatalmas kavarodásban Halmai Gábor fejese után az elcsúszó Sebők Vilmos (aki 27 évvel később majd a magyar televíziózás történetének legkínosabb epizódjaként az Anfielden a You'll never walk alone-t vezényli a liverpooli közönségnek) lőne, ám Sami Hyypiä, a finn csapatkapitány, a Willem II, majd később a Liverpool klasszisa előbb Orosz Ferencet találja el, majd a gólvonalon álló Sami Mahlio saját kapusa, Teuvo Moilanen könyökét bombázza telibe, és onnan vágódik a hálóba az egyenlítést és a pótselejtezőt érő gól.

Szegény Moilanen fogja a fejét, de már nincs mit tenni, elkerülhetetlenül és visszavonhatatlanul bekerült a futball históriáskönyvébe.

Index könyvek

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM