Nincsenek tartalékaik a magyaroknak, ezért sokan még egy mosógépet se tudnak lecserélni

2 hét ezelőtt 12

[sz]Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay[sz]

A tavalyi évben több mint 20 százalékkal esett vissza a háztartásigépek vásárlóinak aránya Magyarországon. 302 ezer darabbal kevesebb háztartási nagygépet vettek a magyarok 2023-ban, mint 2022-ben, ami 21,8 százalékos visszaesést jelent, így Európában élre törtek a magyarok – szúrta ki a Telex.

2023-ban Magyarországon összesen 1 millió 40 ezer háztartási nagygépet vettek. A hírről a Positive Adamsky marketingügynökség közleménye tudósít, a GFK piackutató intézet adatai alapján.

Európa más országaiban is csökkentek az eladások, azonban hazánk emelkedik ki a legjobban, ugyanis a vásárlásra szánt összeg 154 milliárd forintra esett vissza az előző évi 180 milliárdhoz képest. Továbbá csökkentek a háztartási kisgépek eladásai is, ezekre 100 milliárdot költöttek a magyarok, ami 7 százalékos visszaesést jelent a 2022-es adatokhoz képest.

Bár 2023-ban a mosógépek (256 ezer) és a hűtők (223 ezer) voltak a legnépszerűbb háztartási nagygépek Magyarországon, még így is kevesebb fogyott belőlük, mint 2022-ben. Füle Norbert, a Gorenje-Hisense ügyvezetője szerint ennek az a magyarázata, hogy 2022-ben különféle kormányzati intézkedések – mint például az szja-visszatérítés – miatt az emberek elkezdtek jobban háztartási gépeket is vásárolni.

2023-ban viszont a piac visszaesett a koronavírus-járvány idején tanúsított (2020–2021-es) szintre. Tavaly tehát kevesebben akarták kicserélni a sütőt, a mosógépet vagy akár a hűtőt. A dolog pikantériája, hogy

a mosógépek árai is megnőttek majdnem 13 százalékkal, „másrészt az új építésű lakások visszaesése és a felújítások elmaradása is hozzájárult a csökkenéshez, mivel így kevesebb beépíthető gép fogyott, közel 40 százalékot esett csak ez a szegmens”

– magyarázta az ügyvezető.

[kapcsolodo]/35-millios-ingyenpenz-allhat-hazhoz-itt-vannak-a-reszletek-az-uj-otthonfelujitasi-programrol/[kapcsolodo]