Norris már a rajtot követően nem volt versenyben, Verstappen újabb győzelmet zsebelt be

1 hét ezelőtt 10

13 másodperces előnnyel Max Verstappen nyerte a 2024-es Formula–1-es idény első sprintfutamát Shanghajban. A közép-európai idő szerinti szombat hajnali versenyen a holland mögött a fantasztikusan rajtoló Lewis Hamilton, illetve óriási csata után a másik Red Bull-pilóta, Sergio Pérez végzett.

2019 után tér vissza ismét az F1-es mezőny a kínai metropoliszba, amelyen először mutatkozhatott be hazai versenyző, Csou Küan-jü, a Stake Sauber 24 versenyzője.

A rendhagyó hétvége szabadedzéssel, majd a rövid futam kvalifikációjával kezdődött pénteken. Utóbbi a váratlan eső miatt igen izgalmasra sikeredett,  és végül egy utolsó pillanatos tökéletes körrel Lando Norris, a McLaren pilótája szerezte meg a rajtelsőséget – aki egyébként kifejezetten kedveli a vizes pályán való versenyzést. Mellőle még a világbajnoki rekorder Lewis Hamilton indult, a második sort pedig a rangidős Fernando Alonso, illetve a címvédő Max Verstappen bérelte ki. Az elmúlt futamokon brillírozó Ferrari csupán az ötödik és a hetedik helyet tudta megszerezni a rajtrácson.

A 19 körös kínai futam rajtját Hamilton fantasztikusan kapta el, amivel igencsak meglepte a pole-ból induló McLaren-pilótát. A kanyarokig tartó minicsatát végül a mercedeses nyerte, Norris olyannyira erőszakosan próbálta visszaszerezni az első pozíciót, hogy a sóderágyban kötött ki és az első kör végén már csak a hetedik helyen állt. Az élen a briten kívül nem történt változás, így a pontszerző helyeken Hamilton, Alonso, Verstappen, Carlos Sainz, Sergio Pérez, Charles Leclerc, Norris és Oscar Piastri autózott. 

A rekorder elhúzni nem tudott, csupán két másodperc volt az előnye a nyolcadik körben az Alonson éppen túljutó hollandhoz képest, amikor csapattársa is kezdett életre kelni és egyre inkább zárkózott Sainzra. Sőt, néhány momentummal később egy elfékezés miatt már el is illant a brit kis főlénye – nem is várt sokat a támadásra  Verstappen , a kilencedik körben már ő vezette a Formula–1 történetének 13. sprintfutamát.

A győzelmet illetően nem volt kérdés – Verstappen már nyolc másodperccel vezetett –, a pódium alsó fokáért azonban nagy csata alakult ki a 15. körben a két spanyol, valamint Pérez és Leclerc között: Sainz fantasztikusan vágott be Alonso elé, ám az Aston Martin versenyzője nem arról híres, hogy könnyedén adja magát. A következő kanyarban visszavágott honfitársának, a csatát pedig a nevető harmadik, Pérez nyerte, ugyanis nem figyeltek a mexikóira, és így mindkettőjükön könnyedén túljutott. A harmadik helyet ezzel a Red Bull-pilóta nyerte, a verseny azonban még itt sem ért véget. Az olasz istálló két versenyzője ismét keményen egymásnak feszült, olyannyira, hogy össze is értek autóik és a manocói azonnal sérelmezte is a csapatrádión, hogy az esetet meg kell beszélni, ugyanis nem tetszik neki, hogy csapattársa vele sokkal keményebb, mint bárki mással a mezőnyben.

Végül Leclerc volt az erőszakosabb és szerezte meg a negyedik helyet. A nyolc pontszerző helyen még a gyengén rajtoló Norris, csapattársa Piastri, és a Mercedes 25 éves versenyzője, George Russell szerzett meg. 

A szombati nap programja kilenc órakor az időmérővel folytatódik.

xx